Od maja počinje škola za vozače kojima je po kazni oduzeta dozvola

Nesavesni vozači, kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog sakupljenih 18 bodova, naći će se u školskim klupama najkasnije za mesec dana kako bi pohađali obavezan seminar propisan Zakonom o bezbednosti saobraćaja, saznaje „Blic“.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Iako je od početka primene novog zakona od građana oduzeto oko 1.000 vozačkih dozvola, u ovom trenutku svega njih pedesetak steklo je uslov za pohađanje seminara, koji je uslov za ponovno dobijanje vozačke dozvole, kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.


- Oni su isplatili sve novčane kazne i izvršili sve zaštitne mere, pa sada mogu da pohađaju seminar - kaže Jovanović.


On dodaje da se prvi polaznici seminara očekuju najkasnije početkom narednog meseca.

 

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja

- Potrebno je da organizujemo lokacije seminara i udžbenike, koji su pripremljeni, i potrebno je 15 dana za štampanje. Sada se prijavljuju polaznici, pa se nadam da ćemo odmah posle 1. maja početi sa obukom - najavljuje Jovanović.


Milenko Jezdimirović, predsednik Grupacije auto-škola Beograda, objašnjava da će seminar biti „psihološko-teorijskog karaktera“.


- Polaznici će morati da pohađaju 40 časova obavezne teoretske nastave. Od toga će devet časova biti razgovor predavača s polaznicima kako bi se videlo zašto su izgubili dozvolu i gde su grešili. Drugi segment od 15 časova biće upoznavanje s novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Poslednji deo predavanja, za koji je rezervisano 16 časova, biće posvećen razgovorima o posledicama koje može da prouzrokuje ponovni gubitak vozačke dozvole - otkriva Jezdimirović.


On ukazuje na to da neće biti praktične obuke vožnje iako je o tome bilo razgovora u nadležnim ministarstvima.


- Bilo je predloga da vozači prođu i 12 časova praktične obuke, ali od toga se, nažalost, odustalo. To bi bilo veoma korisno, pošto bi se tada najbolje videlo kakve stavove čovek ima prema vožnji, to jest kako se ponaša za volanom - zaključuje Jezdimirović.


Nakon dobijanja sertifikata o završenom seminaru, vozač će ponovo moći da dobije vozačku dozvolu, ali ovoga puta ona se gubi s manjim brojem kaznenih poena. Za ponovno oduzimanje vozačke isprave biće potrebno 15 bodova, a naredni put 12. Nakon toga, vozačka dozvola biće trajno oduzeta.

Povezane teme: Saobraćaj, Auto škole, Vozači, Bahati vozači, Popravni ispit, Seminar, Zakon o bezbednosti saobraćaja, Vozačke dozvole, Kazne, Obuka, Obuka vozača, Kazneni poeni, Kazneni bodovi

Poslednji komentari

kvadigra
Nedelja, 22. 04. 2012. 09:43h
neregistrovan korisnik
Eto posla za saobracajnu struku! S druge strane nije jasno ko placa te kurseve? Verovatno nisu besplatni ! Platice ih nesavesni vozaci! Postavlja se pitanje savestnosti saobracajaca -policajaca! Obicno placaju kazne samo posteni gradjani (ali nesavesni vozaci) a oni koji imaju po 10 prekrsajnih prijava i dalje ubijaju ljude na drumovima jer oni su uvek nekih poznatih politickih glavonja!
mihajlo021
Subota, 21. 04. 2012. 23:38h
neregistrovan korisnik
dobio 2 za pogresno parkiranje
suzana
Petak, 20. 04. 2012. 00:21h
neregistrovan korisnik
poostriti kazne za vozace u alkoholisanom stanju..zakon nije savrsen, za manje prekrsaje se dobija velika kazna i obrnuto..
xenon
Sreda, 18. 04. 2012. 22:02h
neregistrovan korisnik
Kad je trajno oduzmu onda se ide opet u osmogodisnju vecernju skolu.
P2345
Sreda, 18. 04. 2012. 18:09h
neregistrovan korisnik
Malo je to oduzetih dozvola...Svaki put kad sednem za volan naletim na makar jednog nesuđenog reli vozača koji maltretira ostale učesnike u saobraćaju. Kakvih ljudi ima na putu je tragedija.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»