Video sistem MUP-a juče prvi put registrovao bahate vozače

Nove kamere snimile 120 kazni

BEOGRAD - Od ponoći do 13 sati okom kamera u Beogradu juče je uhvaćeno 120 vozača koji su prekršili brzinu kretanja, vozili žutom trakom ili prošli kroz crveno. Ovo su prvi rezultati rada video nadzora na ulicama glavnog grada čime je i zvanično počela kontrola saobraćaja pomoću kamera. Svako ko načini prekršaj i bude snimljen dobiće kaznu na kućnu adresu sa četiri fotografije kao dokaznim materijalom.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Štab MUP-a iz koga se prati saobraćaj u Beogradu

Za kažnjavanje koje je počelo u ponoć 1. juna zadužena je ekipa koja je u kontrolnoj sobi u Ljermontovljevoj ulici. Kontrolna soba je omanja prostorija sa pet računara povezanih sa uličnim kamerama. Kada vozač načini prekršaj, to se registruje na monitorima. U Beogradu trenutno radi 60 kamera, ali 14 takvih uređaja kažnjava kršenje propisa.


Slika sa 14 kamera sankcioniše isključivo tri vrste prekršaja: prolazak kroz crveno svetlo, vožnja žutom trakom i prekoračenje brzine i to na određenim delovima puta. Sve ostale prekršaje tipa nepropisno preticanje, nepropisno prestrojavanje u raskrsnici, nevezivanje pojasa... ove kamere ne sankcionišu.


- U planu je razvoj softvera koji će sankcionisati nepropisno preticanje, nepropisno prestrojavanje i druge prekršaje. Ovo je tek početak, a ide se ka tome da se veliki broj prekršaja dokumentuje u ovoj formi. Video zapis i foto zapis će biti osnovni dokaz za sankcionisanje ovih saobraćajnih prekršaja - kaže Slaviša Matić, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave saobraćajne policije.
Vozač - vlasnik vozila će na kućnu adresu dobijati dokazni materijal i obrazac koji se sastoji od njegovih ličnih podataka, četiri fotografije na kojima se jasno vidi učinjen prestup, kao i tačan datum, vreme i mesto gde je prekršaj učinjen.


Taj dokument će ujedno biti i poziv da vlasnik automobila dođe u policiju ukoliko želi da posvedoči o tome da on nije bio za volanom, već da je prekršaj učinio neko drugi (uz to će morati da priloži i pismeni dokaz). Međutim, postavlja se pitanje kako će se utvrđivati čiji je automobil kojim je prekršaj učinjen, pošto se evidentiranje prekršioca radi isključivo pomoću registarskih oznaka. Zna se da u Srbiji ima mnogo automobila koji se ne vode na ime vlasnika, voze preko ovlašćenja, registrovani su na određene firme...


- Vlasnik ima rok od osam dana da se izjasni o tome ko je upravljao njegovim vozilom u tom trenutku kada je prekršaj načinjen. Ako vlasnik ne želi da kaže ko je njegovim vozilom upravljao, snosiće prekršajnu odgovornost - kaže Matić.
Softver je apsolutno zaštićen od bilo kakve vrste malverzacija, prevara i brisanja dokaznog materijala. Nije moguće, tvrde u policiji, da operater koji sedi u kontrolnom centru izbriše kaznu.

Centar za monitoring gde stižu snimci prekršaja


- To je kao da pitate u banci čoveka koji ima uvid u vaš žiro račun da li on može te pare da ukrade i odnese svojoj kući. Ne može da se izbriše, ono što je kamerom snimljeno ima svoj ID broj. Drugo, fizički je nemoguće obrisati, softver je savršen što se toga tiče. ID brojem snimka zaštićeno je da ne može da se uradi ništa sa tim snimkom. Svi brojevi moraju da postoje i za sve brojeve moraju da postoje snimci - kaže Matić.


- Zaustavljanje u raskrsnicama koje su odnedavno obeležene crvenom mrežom nije saobraćajni prekršaj koji se u ovom trenutku kažnjava automatski putem video nadzora, međutim, smatram da bi trebalo sistem podesiti i za tu funkciju - kaže za “Blic” Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.


Kamere su na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, kod Muzeja istorije Jugoslavije, juče do 13 sati zabeležile tri prekoračenja brzine. Kako je ograničenje na ovoj deonici puta 50 kilometara na sat, radar je uhvatio tri vozača kako se kreću brzinama od 72 do 77 kilometara na sat. Oni će morati da plate od 6.000 do 20.000 dinara, dobiće četiri kaznena poena i biće im zabranjeno da upravljaju vozilom najmanje 30 dana.

 

Bela lista
Kamere koje sankcionišu prolazak žutom trakom evidentiraju sva vozila koja prolaze ovim putem. Da ne bi dolazilo do automatskog slanja kazni, primera radi vozilima javnog gradskog prevoza koja mogu da prolaze žutom trakom, formirana je takozvana bela lista vozila koja će biti izuzeta iz kažnjavanja na kojoj su osim vozila javnog prevoza i vozila Hitne pomoći, vatrogasaca, vozila BIA i vojske kad su na zadatku.

 

Povezane teme: Beograd, Saobraćaj, Kazne, Kazneni poeni, MUP Srbije, Kamere

Poslednji komentari

nijemi_posmatrac
nijemi_posmatrac
Petak, 03. 06. 2011. 09:48h
To ti pričala neka tetka na kafi? Znači tehnički skoro neizvodljivo, a i kada bi bilo, to bi bilo narušavanje privatnosti!!! Neupućeni ti je sve rekao.
nijemi_posmatrac
nijemi_posmatrac
Petak, 03. 06. 2011. 09:42h
Bavim se sličnim poslom, i upoznat sam sa ovim sistemima koji su u federalnom Sarajevu od 2007. Mogu ti reći da su se mnogi "očešali" o džep, koji nikada ranije nisu! I mnogi policajci između ostalog. Ovo je stvarno dobra stvar. I ne ide na štetu poreskih obveznika, za one koji misle da je novac uludo bačen. Prva kamera kada je postavljena u Sarajevu je prvih mjeseci pravila nekoliko hiljada prekršaja dnevno, sa tolerancijom +20!!!!! Tako da ovoj cifri 147 prekršaja čini mi se, na 14 lokacija nedostaju po mojoj procjeni dvije nule!
l
Četvrtak, 02. 06. 2011. 17:39h
neregistrovan korisnik
jesi ti nekada vozio/la po beogradu???
ivana
Četvrtak, 02. 06. 2011. 17:38h
neregistrovan korisnik
Nasmesite se deco, 'ajmo jedna porodicna fotografija :-)
lena
Četvrtak, 02. 06. 2011. 17:29h
neregistrovan korisnik
ja znam samo da su u švajcarskoj najsavremenije kamere, kod kojih nema šanse da se ne vidi lice :)
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»