U Srbiji 7.885 Folksvagenovih vozila sa spornim softverom

U Srbiji ima 7.885 automobila koncerna Folksvagen sa spornim sistemom za merenje emisije izduvnih gasova, čija će zamena, bez nadoknade vlasnika, početi u januaru sledeće godine, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Do sada je u Srbiji evidentirano 5.610 vozila Folksvagena, 2.113 vozila Audija i

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

162 Seata sa spornim softverom, a taj broj bi mogao biti i veći pošto proizvođač tek radi na utvrđivanju svih mogućih kombinacija modela, tipova i varijanti u kojima je ugrađen, navedeno je u saopštenju.


Jedini način da se utvrdi da li neki automobil ima "softver sa greškom", moguće je ustanoviti samo preko broja šasije svakog automobila posebno, navela je Agencija.


Kompanije Volksvagen, Seat i Audi najavile su da će vlasnici automobila to moći da provere na njihovim sajtovima. Kako je proizvođač objavio, ta vozila su tehnički bezbedna i u voznom stanju, ali je utvrdjeno da emituju više štetnih izduvnih gasova od onoga što je objavljeno nakon testiranja.


U pitanju je softver koji prikazuje manje vrednosti od stvarnih, pa će vlasnike ovih vozila u Srbiji, ovlašćeni distributer pozivati na zamenu softvera u automobilima i to se neće naplaćivati.


Vlasnici tih automobila neće imati nikakvih troškova za zamenu softvera, koja će početi u januaru sledeće godine. Potrebno je samo da se odazovu pozivu predstavnika proizvođača sa čime će se krenuti uskoro, navedeno je u saopštenju Agencije.


U pitanju su modeli automobila proizvedeni posle 2008. godine i to dizel motori prve generacije, zapremine 1.198 kubika sa tri cilindra, 1.598 kubika sa četiri cilindra i 1.968 kubika sa četiri cilindra.


U ovu seriju ne spadaju dizel motori druge generacije zapremine 1.198 kubika sa tri cilindra, 1.598 kubika sa četiri cilindra i 1.968 kubika sa četiri cilindra, motori sa šest ili osam cilindara, dizel motori sa sistemom ubrizgavanja pumpa - brizgač, kao ni svi benzinski motori.


Modeli novih vozila sa dizel motorima iz Folksvagen koncerna koji su u ponudi u EU, urađeni su po „evro 6“ standardu i ispunjavaju sve ekološke standarde. Sporne softvere nemaju ni aktuelni modeli "golf 7", kao ni "pasat BB", "tiguan", "audi A3", A4 i A6 i "seat leon", u koje su ugrađeni isključivo motori novije generacije.


Folksvagen je suočen sa najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom sveta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.

Povezane teme: Folksvagen, Dizelgejt, Emisija štetnih gasova

Poslednji komentari

leDu
Utorak, 17. 11. 2015. 06:48h
neregistrovan korisnik
Vi u Srbiji nasli da pricate o zagadjivanju vazduha i zivotne okoline ??Pa pola Srbije pali sve zivo,samo dimi a vi se uhvatili VW-a....E Srbijo medju sljivama...
DTM
Ponedeljak, 16. 11. 2015. 19:24h
neregistrovan korisnik
ova cifra puta 10, minimum
Alex
Nedelja, 15. 11. 2015. 23:16h
neregistrovan korisnik
Da bi dokazao da je u pravu upotrebio je najjači argument - svoje prevozno sredstvo. Bum - 3.0 dizel - kraj rasprave. Možda ima uzvičnike i na gepeku, čisto da se zna jer to je njegovo pravo.
ALONSO
Nedelja, 15. 11. 2015. 23:02h
neregistrovan korisnik
Mislim da nisi u pravu, mislim da je tolerancija veca za motore sa vecom kubikazom ili vise cilindara.
Lexus
Nedelja, 15. 11. 2015. 20:11h
neregistrovan korisnik
Isto kao i sa Vw .
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»