Šef Folksvagena u SAD: Izvinite što smo vas izneverili

Generalni direktor Folksvagena (VW) Matijas Miler izvinio se američkoj javnosti zbog lažiranja podataka na eko-testovima o emisiji gasova iz VW-ovih dizel automobila, tokom svoje prve posete Sjedinjenim Američkim Državama od izbijanja tog skandala prošlog septembra.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

"Znamo da smo izneverili kupce, vlasti, regulatore i javnost u Americi", rekao je

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

šef nemačkog proizvođača automobila juče na prijemu za medije uoči otvaranja sajma automobila u Detroitu, prenosi agencija Frans pres.

 

"Nama, meni je iskreno žao zbog toga i želeo bih da se izvinim još jednom zbog lošeg postupka Folksvagena", dodao je on, ističući da je "najvažniji zadatak kompanije u 2016. da povrati poverenje".

 

Prema njegovim rečima, "ne radi se samo o tome da moramo da popravimo naše automobile, već moramo da obnovimo naš kredibilitet, takođe".

Grupacija sa sedištem u Volfsburgu je priznala da je u oko 11 miliona dizel automobila marke VW, "audi", SEAT i "škoda" širom sveta, ugradila uređaj sa softverom koji je lažirao podatke o emisiji gasova u laboratorijskim testiranjima, čime su zaobilaženi ekološki standardi sve dok američki regulator nije otkrio problem.

 

Američka vlada je tužila Folksvagen zbog instaliranja inkriminisanog uređaja u gotovo 600.000 vozila prodatih u Americi izmedju 2009. i 2015. godine.

U tužbi se navodi da je VW ne samo namerno prekršio propise o čistom vazduhu, već i da je opstruirao istragu prikrivanjem činjenica i davanjem pogrešnih informacija, uprkos javnim obećanjima kompanije da će sarađivati u istrazi.

 

U razgovoru sa novinarima, Miler je rekao da Folksvagen nije "kriminalni brend ili grupacija", da je kompanija napravila "veliki" tehnički propust, ali da "nije imala nameru" da obmane američku javnost ili regulatore.

 

Građanska tužba u SAD mogla bi da košta Folksvagen i više od 20 milijardi dolara, navodi Frans pres i dodaje da se nemački proizvodjač automobila takodje suočava sa skupim opozivom vozila i najmanje 650 kolektivnih tužbi nezadovoljnih američkih kupaca.

Povezane teme: Folksvagen, Dizelgejt, Matijas Miler, SAD, Emisija štetnih gasova

Poslednji komentari

Oprem-dobro
Utorak, 12. 01. 2016. 13:41h
neregistrovan korisnik
Slazem se kolega! Probao sam razne ali od Nemica nema bolje, bez obzira na godine i rabljenost. Cak bih rekao da su malo stariji modeli zahvalniji, ali samo ako se covek dobro upre.
milos
Ponedeljak, 11. 01. 2016. 15:16h
neregistrovan korisnik
izvini se ali kome zagadjivali ste vazduh i dalje zagadjujete
rebro
Ponedeljak, 11. 01. 2016. 14:39h
neregistrovan korisnik
Nije problem u zagađenju već u priznavanju istog. Volksvagen sada može da izmišlja razloge, ali je istina da su SVESNO slagali, i kada su otkriveni onda kreće kampanja tipa "puj pike ne važi". Lepo se objavi koliko koji aotomobil emitje štetnih gasova, iako to nije bitno za kupce, ali se napiše. Ovako sada svi znaju da Nemci lažu, moraće da plate jedno 15 milijardi dolara kazne, da poprave 11 miliona automobila i da plate neke silne odštete kupcima, a sve to jer su hteli da zarade. E pa sad možda i katanac stave na kapiju.
micara
Ponedeljak, 11. 01. 2016. 13:26h
neregistrovan korisnik
da,ako se zaborave japanci koji su i po nemackim standardima najkvalitetniji ne zatvarajte oci pred istinom,ma kako ona bolna za vas bila.
NEMACKI-AUTOMIBLI-SU-NO1
Ponedeljak, 11. 01. 2016. 12:03h
neregistrovan korisnik
Ma obrni okreni oni su najkvalitentiji na svetu. Ja sam uvek vozio Nemce i da ne ureknem nikada u životu nisam imao ni jedan kvar na njima. A sto se tiče emisije šetnih gasova, to je velika zabluda jer sve te zaštite su validne prvih godinu dve, posle automobili zagadjuju kako god. Naravno dizeli znatno više...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»