Istraga u Francuskoj zbog rasta uvoza južnokorejskih vozila

Francuska je zvanično pozvala Evropsku uniju da počne sa kontrolom uvoza automobila iz Južne Koreje, kao prvog koraka ka mogućem ponovnom uvođenju carina.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Taj zahtev je sadržan u pismu, koje je Evropskoj komisiji uputio Arno Monteburg, francuski ministar za industrijski razvoj. Zahtev je sastavljen prema uslovima sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Južne Koreje, koji dozvoljava preduzimanje bezbednosnih mera kao odgovor na iznenadan rast uvoza u pojedinim "osetljivim" sektorima.


Monteburg je rekao da Francuska ima pravo na preduzimanje takvog poteza, budući da je u januaru i februaru ove godine registrovala porast uvoza za 50 odsto.

 

- Proces nadzora će zahtevati da uvoznici, pre uvoza svojih automobila u Francusku, najpre traže odobrenje od Komisije - rekao je on. - To će nam omogućiti da procenimo realan uticaj sporazuma o slobodnoj trgovini u automobilskom sektoru. -
 

Taj potez Francuske je bio očekivan, budući da je Monteburg prošlog meseca optužio južnokorejske proizvođače da su svoje proizvode prodavali po cenama nižim od proizvodnih na evropskom tržištu.


Dva južnokorejska proizvođača su u poslednjih nekoliko godina načinila veliki korak na tržištu Evrope, pa je prodaja "Hjundaija" prošle godine porasla za 12 odsto, a "Kijina" za 11 odsto.


Za razliku od toga, francuska automobilska industrija posrće. Najveći francuski proizvođač automobila, "Pežo", prošlog meseca je saopštio da je u prvoj polovini godine zabeležio gubitak od 819 miliona evra, i da je u toku proces otpuštanja 8.000 radnika.

Povezane teme: Francuska, Istraga, Južna Koreja, Automobili, Uvoz, Vozila, Carine, EU

Poslednji komentari

Milos
Četvrtak, 09. 08. 2012. 22:36h
neregistrovan korisnik
Po broju prodatih automobila na planeti Zemlji 1. Tojota 2. Volkswagen 3.Hyundai . . .sve sam šminkeraj, pojma ljudi nemaju da prave auta!
Dusan
Četvrtak, 09. 08. 2012. 18:38h
neregistrovan korisnik
lupetas i verovatno pricas o polovnim kantama
Dusan
Četvrtak, 09. 08. 2012. 18:37h
neregistrovan korisnik
i Hyandai i taj tvoj Aveo su kao i Dacia.Za ljude koji nemaju pojma.
Dusan
Četvrtak, 09. 08. 2012. 18:36h
neregistrovan korisnik
Nema skupljih delova od korejskih. Mozda jedino japanski.
Borsalino
Četvrtak, 09. 08. 2012. 10:45h
neregistrovan korisnik
To sto sam zamenio Klija za Daevu smatram jednim od svojih slucajno pametnijih postupaka. Ne znam sta se nije kvarilo na Kliju, cak sam i motor promenio. Toliko problema sa Klijom da se i danas, tri godine kasnije, plasim da ce mi Daevu stati na putu kao Klio. Ali, to nikako da se desi. Pritom, Daevu nije klasa kao Hjundai ili Kia.