"Pežo" ispada iz indeksa vodećih francuskih kompanija

Pariska berza će 24. septembra isključiti proizvođača automobila "Pežo Sitroen" iz indeksa vodećih francuskih kompanija, CAC-40, nakon što je ta firma preživela veoma lošu godinu, saopštio je operater berze.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

To je veliki udarac za "Pežo Sitroen", koji je deo indeksa CAC-40 otkad je 1987. godine osnovan i predstavlja jedan od najpoznatijih brendova u Francuskoj, prenela je agencija AP.


"Pežo" se smatra jednim od francuskih "nacionalnih šampiona", odnosno internacionalnih kompanija sa sedištem u Francuskoj koje su doprinele da ta zemlja postane ekonomska sila u svetu, ali je poslednjih godina taj proizvođač automobila posrnuo pod teretom problema kao što su pad tražnje u Evropi i sve oštrija konkurencija azijskih kompanija.


Tokom proteklih godinu dana, kako su se nagomilavali problemi za "Pežo", vrednost akcija te firme je pala za više od 60 odsto.

 

Tržišna vrednost neke kompanije je važan faktor prilikom sastavljanja indeksa CAC, a komitet koji odlučuje koje kompanije će dospeti na listu takođe uzimaju u obzir obim trgovanja akcijama tih firmi na berzi.


Indeks CAC-40 obuhvata 40 kompanija koje kotiraju na berzi u Parizu, a koje su najreprezentativnije za čitavu berzu.

 

Sastav indeksa se procenjuje najmanje četiri godine, a i ranije se dešavalo da velika imena ispadaju sa liste, kao što je slučaj sa avioprevoznikom "Er Frans-KLM" 2009. godine.

Povezane teme: Pežo, Francuska, Kompanija, Automobili, Pežo Sitroen, Automobili, Proizvodnja, Indeks

Poslednji komentari

Ing
Subota, 15. 09. 2012. 10:13h
neregistrovan korisnik
Izgleda da ste Vi jedan ozlojedheni, mali, bahati ignorant! Ilustracija za frustracionu/ agresivnu teoriju!!! Iako se u Vašim komentara ubacite elokventnost, tenor je agresija i bespomočnost! Ko ima u 13:10h vreme za agresivnih komentara, sigurno šamara svoga partnera. Pre podne mrzio sehe, od 13:10 celi svet! Hvala Bogu imamo Internet pročitajte više o 404, a 2CV i DS su Citroenova vozila-Vi to mešate ko jabike+ kruške, jare+pare, žabe+ babe! Al' zašto?? Srećom pročitao Vaš komentar u wc-u, tamo on i pripada! Lep pozdrav.
Dejan
Sreda, 12. 09. 2012. 22:05h
neregistrovan korisnik
Iz Merceda i Audia sa naj jacom klasom ti presao na ds i C5 klasu, jojjj majko moja, sabiraju se babe i zabe a o klasama auta i da ne pricamo !!! Koliko je Audi A6 daleko od tog tvog C5 po kvalitetu motora, potrosnji, izbor motora, izgledu, ma u svemu... Poredi samo Insigniju 2.0 cdti sa C5 2.0 HDI koji je skuplji za 2-3000 Eura, potrosnja na 100 km kod C5 je veca preko 2 litre ( saberi samo na 100k km koliko je vise spaljenih novaca a obva auta presa isto rastojanje !!! ) a o ceni servisa ( mali veliki ) da i ne pisemo a WV 2.0 TDI odnoso Audi-ev dizel agregat je isuvisno pisati da li je dobar ili ne, ima ga od Skode, Seata, WV do Audi-a itd a izvinte gde se jos sve ugradjuje taj CItroenov (PSA) 2.0 dizel ?
Dejan-
Sreda, 12. 09. 2012. 21:53h
neregistrovan korisnik
Tu si utvaro, ja mislio da si nesto bez traga u noci ....
ds4racing
Sreda, 12. 09. 2012. 14:41h
neregistrovan korisnik
Provozite nekoga citroena iz 2012 god. pa cete videti sta je udobnost auta imao sam audila A8 6.0LI pa mercedesa s600 i sve sam prodo da bih sada sebi kupio novog citroena ds4 i udobniji je i lepsi za voznju od obadvojice zajedno a da ne pricam za novi ds5 ili c5, prvo probajte ljudi auta pa onda davajte komentare koje valja koje nevalja, mercedes je znantno sa godinama pokvario udobnost....
cc
Sreda, 12. 09. 2012. 00:11h
neregistrovan korisnik
reno je pojam za vecinu evropskih proizvodjaca...milion puta je bolji od nekog tamo opela,fiata,seata,skode...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»