Kako najlakše uvesti automobil (2): Proverite broj šasije

Šta treba da znate ako želite sami da uvezete auto iz inostranstva, a šta ako to rade auto-placevi umesto vas? Juče ste u „Blicu” mogli da saznate iz kojih zemalja je uvoz jeftiniji, a danas vam stručnjaci pričaju koliki su troškovi i na šta treba da obratite pažnju.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Pri uvozu treba platiti i ekološku taksu od 140 evra

Ako ste rešili sami da uvezete auto, prva adresa je špediter, jer priprema carinske papire i auto za carinu, a svaki grad ima nekoliko špedicija. Kod njih se radi i očitavanje broja motora šasije, carinsko skladištenje, a oni usluge naplaćuju oko 150 evra.


- Kada ste se odlučili za vozilo, obavezno prvo morate da uporedite broj šasije s brojevima koji su navedeni u dokumentima. Trebalo bi da se proveri i kilometraža u odnosu na stanje volana, papučica za gas, sedišta, da ne dođete u situaciju da vozilo ima pocepana sedišta, a 15.000 na kilometar-satu. Neko stručan bi trebalo da pogleda automobil - kaže Milan Belen, generalni direktor “Reno-Nisan Srbija”.
Pri uvozu treba platiti i ekološku taksu od 140 evra. Tablice, one privremene, koje obično važe 15 dana plus osiguranje, koštaju oko 150 evra. Osiguranje važi u svim evropskim zemljama, pa kad već kupujete vozilo, možete i u turistički obilazak.


- Važno je i da, kad odlučite koji ćete auto kupiti, da kod distributera u Srbiji proverite da li taj auto ima “euro tri” normu, jer ako nema, kod nas ne može da se uveze - upozorava Belen.


Špediteri ne mogu da uvezu auto umesto vas, to morate sami. Ali, mogu da vam organizuju da se auto pokupi.


- Ako uvozite iz Italije, možemo da organizujemo da se auto pokupi i da ga dovezemo na šlepu. Usluga špedicije bez transporta košta od 5.000 dinara za manja vozila do 15.000 dinara, a zavisi od kubikaže. Ali morate da imate ugovor kod advokata ili notara da ste ga kupili na auto-placu ili u firmi - kaže za “Blic” Miloš Fekete iz špedicije “Lav trejd”.


Čitavu ovu akciju možete i da izbegnete, i da prepustite nekom uvozniku da to odradi umesto vas.


- Samo treba da odaberete auto, a mi ćemo odraditi ostatak. Troškovi zavise od mnogo detalja. Na primer, samo za prevoz iz Minhena koji je na 1.000 kilometara, potrebno je oko 500 evra - kaže Nikola Pantelić iz firme „Autocom”.


„Nju Balkan trans” takođe uvozi umesto vas, ali po principu licitacije.


- Sami licitirate koliko biste platili da vam uvezemo neko vozilo. Ako prihvatimo, u cenu vam ulazi i trasport, špedicija i svi prateći toškovi - navodi Aleksandar Stojanović iz „Nju Balkan transa”.


U sutrašnjem broju „Blica” čitajte koliko košta prevoz iz različitih zemalja, kakvi su zakoni i procedure za prenos vlasništva, kako rešiti problem stranog jezika na drugim sajtovima, prevare...

 

Spisak uvoznika na mojauto.rs


Spisak uvoznika koji u Srbiji mogu da vam skrate muke i uvezu željeni auto, možete na naći na sajtu MojAuto.rs. Na ovom portalu možete i pronaći automobil koji vam odgovara, jer ima ukupno 1,2 miliona oglasa. U okviru MojAuto.rs možete pronaći i ponudu nemačkog čuvenog auto-portala mobile.de u to na srpskom jeziku.

Povezane teme: Srbija, Evropska unija, Automobili, Uvoz

Poslednji komentari

juga87
juga87
Petak, 25. 07. 2014. 13:43h
dali neko zna da mi kaze sta mi sve treba da carinim alfa romeo 156 jts karavan kupio sam ga u nemackoj i stizemi za par dana? alfa je 2002 bezninac 20 ali hocu da ga carinim na invalida ,pa ako neko nesto zna neka kaze !!!
pexa
Petak, 17. 01. 2014. 18:18h
neregistrovan korisnik
Da li neko moze da mi napise ako zna koliko bi me kostalo da uvezem auto iz Austrije mercedes e-klasa 2005 god. Koliko bi me sve ukupno izaslo da ga dovezem i prebacim na domace tablice? Hvala!
Milan
Ponedeljak, 13. 01. 2014. 17:13h
neregistrovan korisnik
Dal neko zna kolko kosta carina za ford transit 2004 17.12 mesec putnicki
Etem
Ponedeljak, 13. 01. 2014. 17:06h
neregistrovan korisnik
Imam ford transit 2004 god 17.12 mesec registovan nemacke table koliko bi me kostao carina I dal mogu na tee tablice da ga nosim za srbiju dali neko od vas zna ?
milos
Četvrtak, 31. 10. 2013. 12:30h
neregistrovan korisnik
Prosto neverovatno, ubise se da pojasne, ali ne uneju. Zakomplikuju maximalno. Ajde onaj ko ne zna, neka ne pojasnjava nista, a onaj ko zna neka lepo pojasni a ne s'brda i s'dola.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»