„Blicov“ serijal(1): Brzo i lako uvezite automobil iz EU

Ukidanje carine na uvoz automobila iz Evropske unije uštedeće kupcima vozila vrednog, na primer, 10.000 evra nečiju celu platu - 25.000 dinara. Uvoznici kažu da je najbolja zemlja za uvoz Italija jer je transport jeftiniji, ali su u Nemačkoj vozila bolje očuvana.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Najmanji troškovi uvoza iz Italije

Ako se odlučite da uvezete auto, treba poći od toga da je najjeftiniji brend uvek onaj koji se i proizvodi u zemlji iz koje uvozite - kaže za “Blic” Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

- “Folksvagen” će uvek biti jeftiniji u Nemačkoj jer se tamo i proizvodi, kao što će u Italiji “fijat” biti povoljniji. U Nemačkoj su, na primer, kontrole za tehničku ispravnost drastičnije, počev od provere stanja, kilometraže, da li je vozilo farbano ili nije. S druge strane, Italijani voze automobile u luku Koper, pa odatle može da bude mnogo jeftiniji transport.

 

MojAuto.rs nudi

1,2 miliona vozila
Ako nemate ideju kako da nađete auto, na specijalizovanom portalu Mojauto.rs možete naći 52.000 oglasa u kojima se nude polovni i novi automobili. Partner ovog sajta je čuveni nemački Mobile.de, čiji oglasi mogu da se čitaju na srpskom jeziku preko sajta Mojauto.rs. Ukupna ponuda automobila je 1,2 miliona oglasa.

Svaki veći evropski grad ima auto-plac na kojem možete da pazarite ljubimca, a ponudu možete pogledati na poznatim portalima Mobile.de, Autoscout24.de, Autoscout24.it... Mobile.de može da se čita i na srpskom jeziku, na sajtu Mojauto.rs. Kada se odlučite za kupovinu, treba uračunati i trošak od oko 500 evra za gorivo, col tablice na 15 dana, osiguranje i novouvedenu ekološku taksu.
Poznavaoci tvrde da su vozila s većom pređenom kilometražom jeftinija, što ne mora da znači i da su lošija. Takođe, oni koji pazare polovnjaka treba da znaju da su od polovnjaka u istoj klasi korejska vozila “hjundai” ili “kia”, kao i japanska “honda” ili “tojota” jeftiniji nego nemački “audi”, “folksvagen”, BMW.


Petrović podseća da su carinske stope pale samo na automobile koji su minimum 60 odsto proizvedeni u Uniji, dok je za ostala vozila stopa 12,5 odsto.


- Treba proveriti poreklo vozila, jer je većina proizvođača, da ne bi bili opterećeni s 12,5 odsto carine, prenela proizvodnju u Evropu. “Tojota”, “Mazda” ili “Hjundai” su, recimo, vozila sa istoka, ali su kompanije prebacile pogone u EU i ti automobili se neće cariniti. Ali ipak, carina od 12,5 odsto mora da se plati na “lend kruzer” koji se i dalje radi u Japanu - navodi Petrović.


Na osnovu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, od 1. januara ove godine potpuno je ukinuta carina na benzince od 1.000 do 1.500 kubika, kao i na vozila s dizel motorom od 1.500 do 3.000 kubika. Za benzince do 1.000 kubika i dizelaše do 1.500, na koje se prošle godine plaćala carina pet odsto vrednosti vozila, ove godine je smanjena na 2,5 odsto. Te automobile će naši građani moći da uvoze bez carine od početka naredne godine.


U sutrašnjem broju “Blica” pogledajte: sve o našim špediterima, uvoznici iz Srbije, da li da sami dovezete auto ili preko uvoznika, na šta treba da obratite pažnju...

Povezane teme: Srbija, Evropska unija, Automobili, Uvoz

Poslednji komentari

Potencijalni-kupac
Petak, 06. 11. 2015. 09:20h
neregistrovan korisnik
Da li neko može pomoći i dati iskren i pošten odgovor sa iskustvom ma kakav bio ? Kupio sam auto u ch 2003-god audi a4 1.9tdi 250000 km. Doteraće ga prijatelj na svom imenu pa me zanima koliko će koštati carina,pdv i sve ostalo što se plaća oko carine do registracije...hvala unapred
Zlatan
Ponedeljak, 28. 01. 2013. 20:14h
neregistrovan korisnik
Ja sam prosle godine iz Svedske ostavio jedan auto u Srbiji i planiram da sad u februaru odem dole da zavrsim carinu i svu potrebnu papirologiju.Imam kupoprodajni ugovor,saobracajnu i svu dokumentaciju od auta.Po tvom pisanju ti si to odradio i zamolio bi tebe ili nekog ko zna da mi napise gde da izvadim taj certifikat1 i koliko ce mi vremena trebati da zavrsim posao.Znaci zelim da taj auto dole da legalizujem takodje na moje ime i kad se vratim u Svedsku da ga odjavim.Unapred zahvalan.
Lav
Subota, 26. 01. 2013. 16:54h
neregistrovan korisnik
Pitanje za korisnika DRAGAN-SWEDEN? Da li mi mozete reci sta je sve potrebno i da li se razlikuje od drugih zemalja uvoz automobila iz Svedske?
rakijica
Subota, 26. 01. 2013. 02:50h
neregistrovan korisnik
Što mi nalupaše minuse, postavio sam ozbiljno pitanje, zainteresovan sam za ovaj auto? Mislim da se ml proizvodi u usa ali nisam siguran... Umesto minusa bolje dajte odgovor...
Laki
Subota, 26. 01. 2013. 02:41h
neregistrovan korisnik
Možete li mi na email anzicsrecko@yahoo.com pisati kako da uvezem motor iz Italije bez uvoznika, studiram u italiji ali hocu nase tablice da vozim.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»