Kupovina polovnog automobila: Kako da brzo i uspešno završite papirologiju

Kada odluče da kupe polovni automobil, a prethodno su ustanovili da su šasija i motor u zadovoljavajućem stanju, kupcima sledi prikupljanje papirologije, važan proces pri kupovini automobila.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

- Obavezno sačiniti kupoprodajni ugovor i overiti ga u opštini ili sudu prvi je korak -  savetuje Milan Petrović, stručnjak za pravna pitanja na portalu Mojauto.rs, specijalizovanom za kupoprodaju polovnih vozila.

 

 

  1. Prilikom prenosa vlasništva obavezno je najmanje 8 koraka:
  2.  
  3. 1. Potpisati i overiti kupoprodajni ugovor u opštini ili sudu. Na overi mora da bude vlasnik upisan u saobraćajnu dozvolu.
  4. 2. Dati novac prodavcu i otići s njim u menjačnicu da novac proveri.
  5. 3. Prodavac daje saobraćajnu dozvolu, polisu osiguranja i ključeve (obavezno i rezervni).
  6. 4. Odlazak u poresku upravu u mestu gde prodavac živi, gde će odrediti iznos koji treba da platite.
  7. 5. Odlazak u policijsku stanicu u mestu prodavca. Plaćanje takse za odjavu, vraćanje tablica.
  8. 6. Odlazak u AMSS ili agenciju po probne tablice.
  9. 7. Odlazak u AMSS ili agenciju sa papirima da bi bio predat zahtev MUP-u za novu saobraćajnu i tablice.
  10. 8. U osiguravajućoj kući preuzeti dodatak na polisu gde će pisati promena vlasnika.
  11.  
  12. Kupovina na autoplacu

 

- Kupoprodajni ugovor trebal potpisati sa čovekom na kog je auto carinjen, ili će vam firma koja je uvoznik izdati račun. Uz sve podatke o bivšim vlasnicima, obavezna je i potvrda od špeditera. Nemojte potpisivati ugovor ukoliko prodavac nema tu potvrdu, jer će biti poteškoća kada budete želeli da registrujete auto - savetuje Milan Petrović sa portala Mojauto.rs.


Petrović savetuje da je, kada potpiše ugovor ili dobije račun na njegovo ime, kupcu najlakše da ode do neke od agencija za registraciju vozila. Ona šalje vozilo na tehnički pregled i sređuje sve potrebne papire. Posle toga se odlazi u policijsku stanicu i podnosi zahtev za registraciju vozila. Ukoliko nema redova, posao će biti završen za nekoliko sati.

 

Novac dati vlasniku

Pravnici preporučuju da se kupoprodajni ugovor obavezno potpisuje sa onim ko je vlasnik automobila. Poznato je da u Srbiji postoji sijaset vozila koja se vode na nekog drugog, a koje trenutni vlasnici voze preko ovlašćenja.


- Najbolja varijanta je da pri kupovini automobila potpišete ugovor i novac predate onome ko je vlasnik vozila. Ukoliko to nije moguće, onda prodavac treba da ponudi punomoćje overeno u sudu ili opštini, koje je garant da on može da proda vozilo - savetuje Petrović sa portala Mojauto.rs.

Povezane teme: Polovni automobili, MojAuto.rs, Dokumentacija

Poslednji komentari

darkside
Petak, 25. 05. 2012. 09:11h
neregistrovan korisnik
Najbolji komentar decenije! ha ha ha....
darkside
Petak, 25. 05. 2012. 09:08h
neregistrovan korisnik
Kome treba agencija? Pa recimo meni koji radim po ceo dan, i NE SMEM/NE MOGU da izlazim u toku radnog vremena da obavljam privatne poslove. Pogotovo što sve traje DVA DANA u ovoj raspaloj zemlji. Jel ti treba dodatno objašnjenje?
milos
Sreda, 23. 05. 2012. 23:00h
neregistrovan korisnik
Placa se "Porez na prenos apsolutnih prava" tj obavezan porez za prenos vozila na nasim tablicama. Placa se u Poreskoj upravi koja se nalazi u mestu prebivalista prodavca tj na teritoriji opstine. Porez se utvrdjuje zavisno od kataloske vrednosti vaseg automobila koji je izdao AMSS.
milosh
Sreda, 23. 05. 2012. 22:52h
neregistrovan korisnik
Objasnite kako to da agencije nemaju ulogu u registraciji? A ko popunjava uplatnice za takse i ko izdaje polisu?? Agencije nemaju vise pravo da overavaju ugovore, a i dalje ih uspesno sastavljaju. Ne razumem zasto savetujete ljude da idu kod advokata koji su skuplji, ako vec nece da idu kod agencije neka sastave sami. Koliko su nasi MUPovi i poreske upravi brzi, ljudi bi morali da traze godisnje odmore ne bi li zavrsili registraciju, zato agencije i postoje da sve (sem overe) zavrse umesto klijenta.
Zika
Sreda, 23. 05. 2012. 22:47h
neregistrovan korisnik
pre nepunih mesec dana sam kupio motocikl sa isteklom registracijom.Odstampali kod kuce ugovor sa nekog sajta,popunili podatke,overili ugovor,odjavili vozilo i vratili stare table i platili prenos.Nista agencije i sta ja znam, bivsi vlasnik i ja sve zavrsili za 3 sata jer smo setali od ustanove do ustanove.Svaka cast ljudima u administraciji S.Mitrovice, da su zgrade blize medjusobno zavrsili bi za pola sata sat.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»