Cena goriva raste baš sada - kad ga najviše trošimo!

Od petka, cena crnog zlata ponovo raste, barel je premašio 63 dolara. Ušli smo u sezonu godišnjih odmora, kada je potrošnja goriva najveća!

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Šta se očekuje na svetskom i našem nafnom tržištu?

U poređenju sa cenama u regionu dizel je samo u Albaniji i Grčkoj, a gas za automobile u Grčkoj i Mađarskoj, skuplji nego kod nas. Po ceni benzina i dalje smo u sredini lestvice. U naftnim kompanijama kažu da su, s obzirom na troškove, cene realne.

 

"Najveći trošak u svemu je, naravno, nabavka nafte, pošto je Srbija izuzetno zavisno uvozna. Negde 80 odsto derivata koji se potroše u Srbiji ili je dobijeno preradom uvozne nafte ili su direktno uvezeni derivati. Dakle, ne možemo se izolovati od uticaja svetskog tržišta. Sve ove promene nisu tako drastične. Ne možemo sigurno očekivati neke velike promene na srpskom tržištu", objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

 

A neizvesnost na svetskom naftnom tržištu podgreva iščekivanje novih poteza OPEK i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte.

Podsetimo, njihov šestomesečni sporzum o manjoj proizvodnji za 1,2 miliona barela dnevno, važi do kraja juna. Rusija se još ne izjašnjava a u OPEK-u se nadaju produžnju tog dogovora.

Podsetimo, njihov šestomesečni sporzum o manjoj proizvodnji za 1,2 miliona barela dnevno, važi do kraja juna. Rusija se još ne izjašnjava a u OPEK-u se nadaju produžnju tog dogovora.

 

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak smatra da se danas ne možemo govoriti čak ni o sutrašnjim cenama.

 

"Osnovni faktori koji određuju cenu nafte, a to je ravnoteža između ponude i potražnje je na poslednjoj poziciju u odnosu na faktor kojem doprinose vesti o sankcijama i trgovinskim ratovima. To je nešto nepredvidivo", naveo je Novak.

Svetsko naftno tržište dodatno je već pod velikim uticajem pada proizvodnje u Iranu i Venecueli zbog američkih sakcija i kriza u Libiji i Nigeriji.

 

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Povezane teme: benzin, cene goriva, poskupljenje goriva, poskupljenje benzina, dizel
Ovu vest nije moguće komentarisati.