Srbija i dalje među zemljama sa najskupljim gorivom! Cene nafte bi mogle da se promene PREKO NOĆI!

Cena sirove nafte se uz manje ili veće oscilacije u trendu rasta već dva meseca, maloprodajne cene u Srbiji se nisu značajnije menjale.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

- Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve do februara, dok je tokom februara cena benzina u stagnaciji, dok se prosečna maloprodajna cena dizela povećala za nešto više od jednog dinara - navode iz Udruženja naftnih kompanija Srbije i dodaju da slične promene zabeležene i u zemljama u okruženju.

Oni dodaju da pre svega zbog najviših državnih dažbina u Srbiji cena dizela i TNG autogasa u našoj zemlji među najvećim, dok je prosečna maloprodajna cena benzina na nivou regionalnog proseka.

 

Tako, po ceni benzina smo u regionu na sedmom mestu sa cenom od 1,206 evra po litru, dok najvišu cenu benzina u regionu ima Grčka sa 1,492 evra po litru.

Od bivših zemalja Jugoslavije ispred nas je Hrvatska sa cenom od 1,299 evra po litru, zatim Crna Gora sa 1,230 evra i Slovenija sa 1,210 evra za litar.

 

Iza nas su Bosna i Hercegovina i Makedonija, dok najnižu cenu benzina u regionu trenutno ima Bugarska sa cenom od 0,993 evra za litar.

 

Što se tiče cena dizela, Srbija je među prve tri po ceni u regionu. Ispred nas su samo Albanija i Grčka. cena dizela u prethodnom periodu kod nas je bila 1,344, dok je u Albaniji koja je vodeća po cenama u regionu dizel koštao 1,383 evra za litar.

Iza nas su i Hrvatska i Slovenija, ali i Crna Gora i BiH, dok je dizel najjeftini u Makedoniji, gde košta 0,974 za litar.

Kakve se cene očekuju?

Većina prognoza o kretanju cene nafte na globalnom tržištu do kraje godine govori da je upravo cena od 67 dolara za barel BRENT-a, ona oko koje će se kretati cena crnog zlata sve do kraja godine. Mogući su kratkoročni pikovi i na gore i na dole, slaže se većina analitičara, ali ne ispod 57 i ne iznad 85 dolara za barel.

 

- Ovo stanje na globalnom tržištu nafte se može okarakterisati kao relativno stabilno, ali ne treba zaboraviti da su navedene prognoze baziranih pre svega na ekonomskim pokazateljima, kao što su privredni rast, investicije u nova istraživanja nafte, promena troškova eksploatacije pre svega iz nekonvencionalnih izvora, ili stanje zaliha u ključnim zemljama. Političke tenzije koje vladaju u naftom bogatim regionima, ili zemljama kao što su Iran i Venecuela, preko noći mogu sve da promene - zaključuju u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

 

Opširnije pročitajte na Blic.rs.

Povezane teme: gorivo, cene goriva, benzin, dizel, cena benzina, poskupljenje goriva
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»