Automobilom na more (3): Oprezno do Bugarske zbog puteva i kazni

Put kolima u Bugarsku za vozače iz Srbije gotovo je jednako naporan kao odlazak na Jadransko primorje, a čak se i neophodna dokumentacija ne razlikuje mnogo - potreban je samo pasoš. Ipak, svaki vozač pošto pređe granicu sa istočnim susedom trebalo bi da nastavi da vozi oprezno jer putevi u ovoj zemlji nisu mnogo kvalitetniji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Trasa za Bugarsku od prestonice Srbije prilično je jednostavna u početku pošto svi putevi vode na autoput Beograd - Niš.

 

Na isključenju za Niš vozači bi trebalo da se usmere preko Pirota za Dimitovgrad odakle ponovo počinje autoput koji vodi prema graničnom prelazu Gradina. Putarina se u Bugarskoj naplaćuje pet evra i važi sedam dana ili 13 evra za mesec dana vožnje.

 

Pročitajte još


- Posle nepunih 50 kilometara stiže se u Sofiju, a zatim 35 kilometara dugačkom obilaznicom oko glavnog grada Bugarske treba voziti prema Burgasu. Kolovoz je prilično neravan i ima dosta rupa, s tim što oznaku za skretanje za Burgas treba ignorisati pošto ona vodi na stari put dok se pravo izlazi na autoput - objašnjavakju na sajtu mojauto.rs


Saobraćajne kazne u Bugarskoj:

 Prekršaj  Kazna (u evrima)
kazna za nevezivanje pojaseva, telefoniranje tokom vožnje, prolazak kroz crveno svetlo  25
 prekoračenje brzine do 40 km/h  od 5 do 75
 prekoračenjebrzine veće od 40 km/h  oduzima se i vozačka dozvola
kazna za parkiranje na nedozvoljenom mestu 5
od 0,5 do 0,12 promila alkohola kod vozača koji imaju do dve godine vozačkog iskustva od 150 do 300 evra, moguće i oduzimanje dozvole od 2 do 12 meseci
od 0,5 do 0,12 promila alkohola kod vozača koji imaju preko 2 godine iskustva  od 100 do 250 evra, a dozvola može da se oduzme u trajanju od 1 do 12 meseci
 za ponovljeni prekršaj vožnje pod uticajem alkohola  od 500 do 1000 evra, a dozvola može biti oduzeta u trajanju od 1 do 3 godine
 više od 0,12 promila alkohola  zatvor do 1 godine


Posle isključenja za Plovdiv vozači bi trebalo da budu ponovo oprezniji jer dolazi deonica izuzetno neravnog autoputa. Sledi zatim raskrsnica na kojoj bi trebalo skrenuti desno za Burgas da bi se potom izašlo na magistralu, a taj deo predstavlja crnu tačku što ponovo opominje vozače.
 

Važni telefoni

policija +359 2 166
hitna pomoć +359 2 150
vatrogasci +359 2 160

- Nakon 136 kilometara vožnje magistralnim pravcem ponovo se izlazi na autoput za Burgas. Turisti koji su krenuli za Sunčev breg naići će na isključenje za to letovalište dok oni koji su se namerili za Nesebar trebalo bi da idu skroz do Burgasa i da prate putokaz za Varnu - kažu na sajtu mojauto.rs.

 

Dakle, od Beograda do bugarskog letovališta ima više od 800 kilometara. Kako bi vožnja na tom bila ugodna potrebno je obratiti pažnju i na saobraćajne propise.
- Kazna za nevezivanje pojaseva, telefoniranje tokom vožnje, prolazak kroz crveno svetlo je oko 25 evra. Prekoračenje brzine do 40 kilometara na seat se kažnjava od pet do 75 evra, a ako je prekoračenje preko 40 km/h od dozvoljenog može da se oduzme i vozačka dozvola - kažu na sajtu mojauto.rs.


Cene goriva u Bugarskoj:

 Gorivo  Cena (u evrima)
 95  1,30
 98  1,39
 dizel  1,33

 

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola u Bugarskoj su prilično visoke. Dozvoljena količnina alkohola u krvi je 0,5 promila, a ograničenja brzine su slična onima u Grčkoj - u naselju 50 km /h, van naselja 90 km/h, a na autoputu 130 km/h.


Inače snabdevenost gorivom u Bugarskoj je veoma dobor pošto se benzinske stanice teško mogu izbrojati, a na skoro svim postoje sve vrste goriva. Treba imati u vidu da na retko kojoj pumpi primaju evre pa je zbog toga neophodno odmak po prelasku granice razmeniti novac.

Putarina u Bugarskoj

Cena putarine ( u evrima )  Rok važenja
5  7 dana
 13  mesec dana
 34  godinu dana

 

Povezane teme: Automobili, More, Letovanje, Bugarska, Mojauto.rs

Poslednji komentari

Miki
Četvrtak, 10. 07. 2014. 20:51h
neregistrovan korisnik
Ja za par dana prvi put preko Bg. do Tasosa
realsita
Ponedeljak, 15. 07. 2013. 16:25h
neregistrovan korisnik
Pravo pitanje glas - Jesi li TI video bugarski autoput???
Dejan
Ponedeljak, 15. 07. 2013. 10:26h
neregistrovan korisnik
Prosao sam u junu kroz Bugarsku i put je mnogo bolji nego sto su price po novinama itd.Placena je samo vinjeta i nista vise i gorivo je jeftinije(cak su i namirnice u marketima jeftinije nego u nasoj Srbiji) .Tako da cu uvek proci kroz Bugarsku , nedam za zeleni karton 3000 dinara.
Bugarin
Nedelja, 14. 07. 2013. 17:57h
neregistrovan korisnik
Од сутра, 15. јула 2013, ЦЕЛА ДЕОНИЦА ПУТА ОД СОФИЈЕ ДО БУРГАСА ЋЕ БИТИ АУТОПУТ. Молим вас, имајте на уму да за сада не постоје бензинске станице на простору између Чирпану и Бургасу. Можете пронаћи бензинске пумпе у најближим градовима, недалеко од аутопута. Поздрав свима у Србији и срећан пут у Бугарској!
Kiza-Karaburma
Nedelja, 14. 07. 2013. 10:18h
neregistrovan korisnik
Juce sam dosao iz Pefkohorija preko Bugarske i video sam Bugarski auto-put od Dupnice do Sofije. Ne bih mogao da kazem za puteve ka Crnom moru, ali ovo je u poredjenju sa BJRM bilo uzivanje. Osim toga, ni put od granice do Sofije nije tako los, a njime prodjem jednom u dva - tri meseca. Mozda je iskrpljen i asfalt je star, ali NEMA RUPCAGA: Ono sto mi je najvise palo u oci je da mi se NIJEDNOM kroz celu Bugarsku nije desilo da mi se neko zavuce u zadnjicu ablendujuci, pa cak ni njihovi bizMismeni i ostali dziberi u A6 ili A8. Poredjenja radi, od Nisa do Beograda mi se dogodilo cetiri puta kad sam obilazaio kamione. Osim toga, u kanjonu Strume je bio nekakav zastoj u traci ka Sofiji, ali se NIKO nije nasao pametan da obilazi kolonu i ubacuje se sa strane, kao sto je narodni obicaj u Srba. Policiju sam video na vise mesta, ali niko nije pokazivao interesovanje za mene. Pored toga, u Bugarskoj je sve jeftinije bar za trecinu nego kod nas. I hrana i pice u restoranima i gorivo, a vinjeta od za 7 dana kosta 5 evra, sto je manje nego jedan pravac Beograd - Nis. Granica u mestu Kulata se prelazi rutinski i nema zastoja kao u Djevdjeliji ili Tabanovcima kad idete preko BJRM. Isti je slucaj i na Gradini kad ulazite u Srbiju.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»