10 saveta za bezbedan put na odmor

Planirate da automobilom idete na godišnji odmor. Ako ne želite da se sve pretvori u veliku zbrku i da ne znate šta ćete pre, na vreme razmišljajte o neophodnim proverama. Napravite ček-listu pred putovanje.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

14 dana pred put - Provera automobila


Najbolje je da se vozilo prekontroliše u ovlašćenom servisu. Ukoliko vam se bliži redovan servis možete kontrolu obaviti neposredno pred put. Ukoliko ne, obavezno proverite ulje, kočnice, gume (dubina šare). Neke od ovih stvari možete i sami da obavite.
 

 

12 dana pred put - Spremite papire

 

Prodajete polovni automobil?
Postavite besplatan oglas i osvojite besplatno letovanje u Grčkoj za dve osobe!

 

Naročito ako putujete u inostranstvo. Dakle, vozačka i saobraćajna dozvola, polisa osiguranja, lična karta pasoš, kao i zeleni karton za države gde je i dalje ovaj dokument neophodan (Makedonija, Bosna i Hercegovina...) Savet: skenirajte dokumenta i takve slike čuvajte na vašem e-mail nalogu za svaki slučaj.10 dana pred put - Ažurirajte navigaciju


Navigacija je postala maltene neophodno sredstvo za snalaženje u inostranstvu.
Zamislite situaciju da lutate nekom zemljom, dok vam decu hvata nervoza na
zadnjem sedištu. Dakle, postarajte se da mape na vašem navigacionom uređaju
budu ažurne.


 

7 dana pred put - Pribor za prvu pomoć

Kupujete auto?
Najtraženiji modeli

Kada ste zadnji put proverili da li posedujete svu neophodnu opremu u automobilu? Pred putovanje je pravi trenutak, svakako. Podsećamo: kompleti za prvu pomoć moraju biti standardizovani, a imajte na umu da u pojedinim zemljama, poput Grčke neophodan je aparat za gašenje požara.5 dana pred put - Zabavni program - organizacija za decu


„Tata jesmo li stigli?“ „Još koliko moramo da putujemo?“ „Hoću napolje, tata!“ Ukoliko vam ovakva pitanja idu na nerve, nabavite neku vrstu zabave za svoje mališane. Džepna konzola, mobilni telefon, tablet-računar, izbor je na vama.

 


3 dana pred put - Kupite motorno ulje


Čak i moderni automobili troše izvesnu količinu ulja između intervala redovne zamene. Dakle, pametni vozači uvek pre dužeg putovanja nabave motorno ulje, jer niko ne želi da mu se kojim slučajem upali lampica, a servisa nema na vidiku. Jedan litar je sasvim dovoljan.

 

2 dana pred put - Upišite važne brojeve


Ukradena vam je kreditna kartica. Šta sad? Zabeležite negde broj kol centra sa poleđine kartice ili se raspitajte u banci. Preko interneta možete da saznate brojeve telefona pomoći na putu u državama kroz koje prolazite.

 

Dan pred put - Pravilno se spakujte


Ravnomerno rasporedite teret po prtljažniku. Teže stvari idu na samu klupu, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju biti lako dostupni. Pravilo je da ukoliko imate krovni nosač teret ravnomerno rasporedite i da u njega ne stavljate čvrste kofere.

 

 

Dan putovanja - Ponesite rezervni ključ


Zaboravili ste ključeve u automobilu i sad ne možete da uđete jer je zaključano. Da, dešava se. Zato pametu u glavu, jer zamislite da vam se ovakva neprijatnost dogodi na hiljadu kilometara od kuće. Rezervni ključ nosite obavezno sa sobom.

 

 

Dan putovanja - Pripremite hranu


Naravno, vodite računa da nosite suvu hranu koja se ne kvari. Grickalice, sendviči, razne vrste biskvita sastavni su deo svakog putovanja sa decom. Lekari preporučuju da se tokom vožnje pije dosta tečnosti i konzumira voće.

 

 

Glavni savet - Rasporedite vreme vožnje


Neprekidna vožnja od 10 sati je maltretiranje i za vozača i za mašinu. Planirajte gde ćete da odmorite, možda čak i prenoćite i zaista napravite od putovanja uživanje.

Povezane teme: Saveti, Automobili, Putovanje, Put, Letovanje, Mojauto.rs, Mojauto

Poslednji komentari

Avaya
Utorak, 28. 05. 2013. 18:23h
neregistrovan korisnik
Није пренадувана, сам Auto Bild је тестирао возила (онај њихов чувени тест на 100 000 км). Оd задњих 8 места, 5 држе немачки аути и то управо припадници концерна VW. Задње мести и убедљиво највише негативних бодова је скупио VW Touran 2.0 TDI (тест завршен 2006). Такође треба и рећи да је VW изгледа научио лекцију, поновно тестирани VW Touran 2.0 TDI (тест завршен почетком 2013) дели 6 место са само 2 негативна бода (онај први Touran је имао 77 негативних бодова). Немачки часопис о немачком ауту, куда ћеш објективније
bane-ns
Ponedeljak, 27. 05. 2013. 22:31h
neregistrovan korisnik
akord 2.0 je slab,fali mu konja. stalno trazi trecu brzinu. 2.2 i 2.4 su solidni. generalno je velika potrosnja na svim motorima osim na dizelu,ali sto bi vozio japanski dizel...
zoran-dj
Ponedeljak, 27. 05. 2013. 22:00h
neregistrovan korisnik
ma imao sam dva japanca pouzdani i tihi benzinci ali za dug put katastrofa , a poznato je i da imaju probleme sa korozijom, jos uvek
CBR
Ponedeljak, 27. 05. 2013. 20:24h
neregistrovan korisnik
Jesi li i ti nezadovoljan kao i Nikola, sa Japancima??;)
mikulaz
Ponedeljak, 27. 05. 2013. 14:13h
neregistrovan korisnik
ma faca si ti....
Novi Mercedes-AMG SL: Novo izdanje ikone

Novi Mercedes-AMG SL: Novo izdanje ikone

Afalterbah. Novi Mercedes-AMG SL, novo izdanje ikone, vraća se svojim korenima sa klasičnim mekim krovom...»

Mercedes-Benz Sprinter sa sveobuhvatno unapređenom pogonskom tehnologijom

Mercedes-Benz Sprinter sa sveobuhvatno unapređenom pogonskom tehnologijom

Početak prodaje u septembru: Mercedes-Benz Sprinter sa sveobuhvatno unapređenom pogonskom tehnologijom...»