Ako ovako prskate useve nesvesno bacate 80 odsto preparata Video

Sa završnicom prolećne setve počinje zaštita useva. Da bi hemijski preparati bili iskorišćeni u potpunosti važno je dobro podesiti brzinu, pritisak i ugao, odnosno pravilno izabrati vrstu i veličinu rasprskivača, završnog elementa prskalice.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

„Kada dođe proleće stiže i sezona prskanja i važno je skrenuti pažnju proizvođačima da prekontrolišu prskalice. Važno je da se proveri pumpa da li je ispravna, da se očiste filteri, da se proveri da li dobro radi. Najvažnije je dobro izabrati završni element prskalice-rasprskivač. Kroz rasprskivač izlazi tečnost i velika je razlika da li prskamo na crno ili korove u fazi do 3-4 lista recimo kukuruza, ili uljanu repicu koja je u podmakloj fazi razvoja biljne mase“, objasnio je profesor Aleksandar Sedlar.

 

Veličina kapljica, oblik i ugao izlaznog mlaza, odnosno količina tečnosti koja je neophodna za zaštitu, nije ista za sve biljke. Ukoliko se dodatno ne povede računa o izboru i pripremi prskalica, tretirane površine neće biti kvalitetno pokrivene, a gubici su ogromni.
 

„Radili smo egzaktna merenja na korovima i sa odličnim rasprskivačem dobili smo podatak da sa klasičnim diznama na biljku od primenjenog stiže od 20-30 odsto. Znači ako ste primenili 1l na biljku je stiglo 200ml. Dok uz odgovarajući rasprskivač, mi izdvajamo dvomlazne, dobijate procenat od 60-65 odsto. Duplo veća količina stigne gde je potrebno“, rekao je profesor Sedlar.
Od početka prskanja, profesor Sedlar redovno boravi na terenu i pruža pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

 

 

Opširnije pogledajte OVDE.

 

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia

 

 

 

Povezane teme: prskanje useva, zaštita useva, usevi