Evo kako da povećate vrednost vašeg polovnog automobila

Koliko god da ste zadovoljni automobilom koji vozite, pre ili kasnije će doći trenutak kada ćete početi da razmišljate o njegovoj zameni.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Razlozi za prodaju polovnog automobila mogu da budu različiti, od jednostavne želje da kupite sebi novije vozilo, pa do toga da trenutni auto više ne zadovolja vaše potrebe. U svakom slučaju, cilj će vam biti da dobijete što bolju cenu.
Ukoliko ste redovno održavali automobil, redovno radili servise, menjali ulje i filtere i sanirali svaki kvar na vreme, a pritom imate dokaze o svakoj intervenciji, onda ne morate mnogo da brinete, jer ćete moći da dobijete bolju cenu. Ipak, i brojni drugi faktori mogu pozitivno ili negativno da utiču na trenutnu vrednost vašeg polovnog automobila. Na primer, određene marke i modeli se bolje kotiraju na tržištu od ostalih, i za njima je veća potražnja, pa samim tim i cena je veća.
U svakom slučaju, pre nego što se odlučite da nekom prodate automobil, bez obzira da li je u pitanju fizičko lice ili možda neka firma za otkup polovnih vozila, razmislite dobro na koje sve načine možete povećati njegovu vrednost. Imajte na umu da postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste povećali cenu svog polovnog vozila. Mi vam predlažemo neke od njih.

Očistite auto i obratite pažnju na svaki detalj
Prvi utisak je najbitniji. Što je automobil čistiji i sjajniji, to će lakše privući pažnju potencijalnih kupaca, pa ćete moći da računate i na veću cenu.
Izbegavajte da unosite hranu, jedete i pušite cigarete u vozilu. Prosipan sok ili ostaci od hrane mogu ostaviti mrlje na presvlakama i sedištima koje se teško čiste, dok će cigarete ostaviti neprijatan miris koji ćete kasnije veoma teško moći u potpunosti da eliminišete.
Naravno, ovo prethodno važi za sve vlasnike automobila, a u slučaju da ste rešili da prodate vaše vozilo, prvo što treba da uradite je da ga detaljno operete i očistite, kako iznutra tako i spolja. To ne podrazumeva samo pranje vodom i usisavanje, već kupovinu kvalitetne auto kozmetike kojom ćete moći da postignete top sjaj. Nakon što detaljno očistite enterijer i operete automobil spolja, posvetite posebnu pažnju čisćenju farova.
Oni koji mogu da izdvoje nešto više novca u ovu svrhu, najbolje je da sav posao oko čišćenja i pranja vozila povere profesionalcima.


Nadogradite vaše vozilo
Kada je u pitanju spoljašnjost, krovni nosači i krovni koferi predstavljaju pravi potez i ulaganje koje će vam se na kraju isplatiti, jer mogu značajno podići cenu vašeg polovnjaka. Ako je potencijalni kupac osoba koja voli da putuje automobilom sa društvom ili porodicom, ovi krovni elementi će biti ogroman plus.
Što se tiče enterijera, podrazumeva se da on treba da izgleda što je moguće bolje. Cilj vam je da kada kupac prvi put baci pogled na unutrašnjost vozila odmah poželi da sednje u njega. Pocepani i izbledeli materijal sedišta svakako vam neće pomoći u ostvarivanju ovog cilja. Štaviše, kupac će odmah posumnjati da li ste na pravi način održavali svoj automobil. Zato je veoma bitno da sedišta ne budu pohabana i prljava, a plastični elementi bez velikih ogrebotina.
Nove patosnice i presvlake za sedišta su ulaganje koje se isplati, i bez izuzetka će ostaviti dobar utisak na kupca. Kvalitetna, nova mulitimedija sa navigacijom i kvalitetnim ozvučenjem dodatno modernizuje unutrašnjost automobila. Ako je potencijalni kupac osoba koja pripada mlađoj generaciji, posebno će biti zainteresovan za automobili koji je opremljen novijom tehnologijom i koji ima očuvan enterijer. Neki kupci će biti oduševljeni i najmanjim sitnicama, kao što su držača i punjača telefona, dodatni držač za čase i drugi sitni detalji koji olakšavaju putovanje i čine ga komfornijim.

 

Uradite detaljan pregled mehaničke ispravnosti vozila
Naš savet je da pre nego što ga istaknete na prodaju, automobili obavezno odvezete u ovlašćeni servis ili kod automehaničara od poverenja kako bi izvršio detaljan pregled stanja u kome se vozilo trenutno nalazi. Zamenite sve delove koji su dotrajali, i svaki kasniji pokušaj kupca da spusti cenu će pasti u vodu.
Na ovaj način ne samo da ćete povećati vrednost svom automobilu, već vas neće boleti glava ako kupac dođe i reklamira da mu je neki od delova vašeg starog četvorotočkaša otkazao odmah nakon kupovine. Pre svega, uverite se da svi sistemi koji su od vitalnog značaja za bezbednu vožnju, poput kočionog sistema, funkcionišu besprekorno. Pritom, veće popravke bi trebalo da prepustite majstorima ili ovlašćenim servisima, ali manje i jednostavnije, kao što je zamena filtera za vazduh, možete uraditi i sami, što će vam smanjiti ulaganja i troškove.
Redovnom zamenom filtera vazduha, automobil će trošiti manje goriva, a to znači da ćete uštedeti određenu količinu novca dok je auto još uvek kod vas. Zato, ako planirate da pre nego što prodate vozilo otputujete njime na neko putovanje, to je razlog više da posetite svog automehaničara i pripremite auto za putovanje, ali i za budućeg kupca.

 

Sanirajte sitna oštećenja i ogrebotine na vašem vozilu
Ako na vašem autu ima ogrebotina nastalih na parkingu, trebalo bi da razmislite o njihovom saniranju, kako bi vaš ljubimac povratio stari sjaj.
Postoji puno servisa, autolimarskih i lakirerskih radnji koje to mogu uraditi za vas. Ipak, za one koji žele da smanje troškove i da sami saniraju ogrebotine, savet je da prvo testiraju boju koju su kupili na površini koja nije direktno izložena pogledu kupca, kao što su pragovi vrata ili neki manje vidljivi delovi. Tek onda nanesite boju na celu oštećenu površinu automobila. Ako oštećenja nisu velika, postoje i specijalne olovke koje mogu efikasno prekriti manja oštećenja.
Profesionalno poliranje takođe daje odlične rezultate. Manje ogrebotine će potpuno nestati a zamagljeni farovi će ponovo „progledati“, što definitivno može povećati vrednost vašeg automobila.

Proverite stanje pneumatika
Mnogi vlasnici koji prodaju svoj polovan automobil obično previde ovaj važan detalj i uopšte ne obrate pažnju na stanje u kome se nalaze gume na vozilu. Ako planirate da prodate automobil, čak bi trebalo da razmislite o kupovini novih guma, posebno ako su stare jako istrošene i ispucale. Novi pneumatici daju bolji izgleda vašem autu, a potencijalnom kupcu će odmah pasti u oči.
Isto tako, kupcu možete ponuditi da za nešto veću cenu dobije i dodatni set zimskih pneumatika. Tako ćete se rešiti guma koje nakon prodaje možda nećete moći da iskoristite u slučaju da vaš novi auto ne nosi pneumatike istih dimenzija, a sa druge strane i kupac će biti zadovoljan.

Izbegavajte agresivnu vožnju
Pridržavajući se ovog saveta nećete podići cenu vašeg vozila, ali ćete svakako stopirati ili bar ublažiti pad njegove vrednosti. Ako auto vozite agresovno onda će i delovi brže stradati i biće potrebne češće popravke i zamene tih delova. Naravno, tu je i faktor vaše bezbednosti na putu.


Zaključak
I za kraj, važno je da znate da ne morate da potrošite malo bogatstvo da biste povećali vrednost vašeg polovnog automobila. Jednostavne stvari, poput detaljnog pranja i čišćenja, možete uraditi i sami. Za mehaničarske radove vam ipak preporučujemo profesionalne servise ili majstore od poverenja.
Imajte na umu da možda nećete uspeti da dobijete sumu koju ste potrošili kada ste ga kupovali, ali svakako možete da računate na bolju cenu ako redovno brinete o svom četvorotočkašu. Ako pored svega imate i dokaze o redovnom servisiranju i servisnu knjižicu, onda ne samo da možete odrediti nešto veću cenu, već ćete na svaki pomen smanjenja cene imati adekvatan odgovor. Ipak, sve zavisi od toga koliko ste spremni da uložite u auto koji ćete prodati, ali i od vaše sposobnosti prodaje.

Povezane teme: vrednost, polovnjaci, polovni automobil
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»