Kako pripremiti automobil za putovanje?

Odlučili ste da na odmor otputujete sopstvenim automobilom? E pa to je onda poseban doživljaj. Komfor, sloboda u vožnji i neograničene mogućnosti za odmor i pauzu pruža jedino putovanje u sopstvenoj režiji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Međutim, pre polaska na put, važno je da svoj automobil osigurate kako vas ne bi izneverio. Ako putujete u jednom pravcu preko 500 km, onda je ozbiljan put pred vama. A svašta može da vas zadesi tokom puta, zato je najbolje da pre polaska detaljno proverite i sredite svoje vozilo.


Isplanirajte proveru automobila sedmicu ili dve ranije!

Nikako ne ostavljajte pripremu vozila za putovanje za poslednji dan, jer nije reč o malom poslu. Izuzetno je važno da imate dovoljno vremena da otklonite problem ukoliko se ispostavi da nešto nije u redu. Ukoliko je potrebno da auto odvezete u servis, onda je bolje da imate makar dve sedmice na raspolaganju kako bi se kvar sredio. Jedino tako nećete brinuti da li će sve biti gotovo na vreme. Obavezno zatražite kompletnu proveru vozila kako biste bili sigurni da imate potpuno ispravan auto za put.
Kada se završi provera u servisu, onda je vreme za detaljno pranje automobila. Ukoliko se odlučite da sami sredite enterijer automobila, onda bacite pogled i u kakvom su vam stanju mebl štofovi. Ako su mebl štofovi dotrajali, onda eto prilike da se presvuku auto sedišta. Možda vam ovaj trošak nije bio planiran, ali kada se jednom mebl štofovi zamene, onda nekoliko godina o njima nećte morati da razmišljate.

Detaljno usisajte sedišta, a uz odlične mašine za pranje auta rešićete se svih nečistoća.
U svakom slučaju, provera i pranje vozila zahteva određeno vreme. Naime, često su u letnjim mesecima gužve u perionicama, jer nije isto kada se auto ručno pere i kada se koriste mašine za pranje auta koje će sigurno učiniti da vaš četvorotočkaš ponovo zablista, zato ne prepuštajte ništa slučaju. Dozvolite profesionalcima da posao obave umesto vas.

 

Pripremite neophodnu dokumentaciju i dodatnu opremu!

Ako putujete van zemlje, onda pažljivo pripremite svu neophodnu dokumentaciju. Različita dokumenta će vam biti potrebna za različite zemlje. Obratite pažnju na zeleni karton, jer možda za zemlju u koju putujete nije potreban, ali za neku državu kroz koju prolazite jeste. Dobro se raspitajte gde možete da izvadite međunarodnu vozačku dozvolu, ali pripremite i putno osiguranje.
Automobil opremite dodatnom opremom u skladu sa propisima i zakonima zemalja kroz koje putujete i u koje idete, pogotovo ako putujete sa decom. Auto sedište za bebe je obavezno, a pre polaska na put proverite da li je sedište koje posedujete adekvatno i da li odgovara uzrastu deteta. Takođe, iako ova sedišta nisu omiljena među mališanima, važno je da budu kvalitetna i udobna. Jedino tako ćete svi uživati tokom putovanja.
Nikako ne zaboravite ni rezervni točak. Obavezno ga pre puta napumpajte, spakujte i dizalicu i rezervni ključ u slučaju da se dese neke nepredviđene situacije. Srećan put!

Povezane teme: putovanja, put, godišnji odmor, automobil, auto
Ovu vest nije moguće komentarisati.