Kad anlaser umire

Uh, kombi neće da startuje! Anlaser je „riknuo“. Udarac po ovom delu je samo prva pomoć, a zamena je neizbežna.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Nema ničeg goreg od nepouzdanog vozila, a pogotovo kada govorimo o startovanju motora. Bilo da stre krenuli na posao, u prodavnicu ili da odvezete decu u obdanište, automobil odbija da se pokrene uvek u najgorem trenutku.

 

Vozači često posežu za čekićem čijom drvenom stranom udaraju po anlaseru,

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

tačnije njegovom manjem cilindru (automatu). Udarcem, u stvari, samo uspemo da uspostavimo kontakte koji su najčešće oksidirali ili nagoreli. (Oksidirali kontakti anlasera su uobičajena pojava kod poplavljenih vozila). Na ovaj način problem se rešava samo na kraće staze jer samo odlažemo zamenu, što je donekle razumljivo jer novi anlaser  iz originala nije jeftin.

 

Tako za „folksvagen polo“anlaser košta 37.600 dinara, za „grande punto“ 49.300 din, za „mercedes A-klasu“ i „opel korsu“  preko 50.000 dinara, dok je za „tojotu jaris“ čak 70.000 dinara. Zato valja znati šta na anlaseru može da se reparira.

 

Rotor se može reparirati jer može ponovo da se namota ako dođe do nagorevanja namotaja. Takođe, kolektor eventualno može da se poravna ukoliko je neravnomerno istrošen.  Sve ostalo, viljuška, automat, uključni zupčanik (bendiks), klizne čaure (biksne)… zahtevaju zamenu. Poznati i česti kvarovi koji se dešavaju sa starterom (anlaserom) jesu i istrošene četkice koje uvek moraju da se menjaju.


Zamena anlasera

Odvajanje akumulatora: Debeli kabl povezuje akumulator i motor startera – ovde je moguć kratak spoj. Skinite klemu sa negativnog pola

Šrafovi: Na anlaseru koji smo mi menjali (na dizelu 2.4 litre) postoji jedan šraf sa gornje i dva šrafa sa donje strane anlasera

Zamena anlasera: Posle oslobađanja kablova anlaser se lako može izvući iz zvona menjača

Zaštita konektora: Ubacite novi anlaser u zvono menjača. Ne zaboravite da zaštitite konektor (WD40 ili vodootporna  mast) pre povezivanja

Poslednje ali ne i nevažno: Zategnite šrafove anlasera, povežite kablove na anlaser i na kraju vratite klemu na akumulator

 

ZAKLJUČAK U zavisnosti od modela automobila, zamena anlasera može biti jednostavna ili izuzetno teška od čega naravno na kraju zavisi i cena. U razvijenim zemljama stari anlaser možete vratiti proizvođaču i na taj način povratiti nešto novca. Nažalost to kod nas još nije omogućeno.

Povezane teme: Saveti, Auto Bild, Anlaser, Popravka automobila

Poslednji komentari

da-da
Utorak, 15. 09. 2015. 15:04h
neregistrovan korisnik
Тако је мене мајстор водао жедног преко воде па, скоро пола године ако не и више, те ово те оно док нисам сконтао да он анласер у последње време није ни скидао. Камен је помагао али, ни мајстор га не чука а после ради неко време. Не будем лењ, скинем конектор (Само један обичан конектор, једна жица !!!) и њега и тамо где се убада добро очистим, вратим, упали без проблема и више их никада није ни било.Када и како се то ту замастило, ко зна у сваком случају, проблем решен !!!
trol
Ponedeljak, 14. 09. 2015. 21:59h
neregistrovan korisnik
obrao
Blazo
Ponedeljak, 14. 09. 2015. 06:42h
neregistrovan korisnik
Sednes pa places
vlada
Nedelja, 13. 09. 2015. 13:50h
neregistrovan korisnik
xixixix 70000 dinara....ceo moj auto ne vredi toliko a polovan anlaser me košta 30 evra...isto stignem gde i taj gospodin sa jarisom :)
Sale
Nedelja, 13. 09. 2015. 04:41h
neregistrovan korisnik
Brao
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»