Da li zimi zagrevate motor automobila? Anketa

Mit ili istina? Svi vozači znaju za nepisano pravilo da je zimi dobro zagrejati motor automobila pre polaska, ali da li je ovo zaista tačno, pogotovo kod modernih vozila?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kako piše Vašington poust, nekada raširena teorija da se po hladnom vremenu

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

motor automobila mora nekoliko minuta zagrevati pre polaska je mit, barem kada su u pitanju noviji automobili.

 

Kao i svaka teorija, i ova ima delove koji su istiniti - automobili na hladnijim temperaturama zaista imaju veću potrošnju, a i motoru treba više vremena da postigne željenu temperaturu pa i optimalne performanse.

 

Pored toga, stariji automobili, koji su se oslanjali na karburator su morali da se zagrevaju po niskim temperaturama kako bi bolje radili jer bi bez zagrevanja, karburatori mogli loše da izmešaju vazduh i gorivo u motoru što bi dovelo do gašenja.

Naravno sa uvođenjem elektronskog ubrizgavanja goriva, zagrevanje motora gubi na smislu.

 

Današnji eksperti tvrde da će se motor bolje zagrejati tokom vožnje, a u krajnjoj

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

liniji je bolje ugasiti i ponovo upaliti automobil nego ga držati da se "greje" u leru.

 

Kao dodatne negatvne strane zagrevanja automobila se navodi bespotrebna emisija štetnih gasova i buka, a veliki broj ljudi koji su pročitali ova istraživanja je navelo da tokom zimskih meseci zagrevaju automobile pre svega zbog toplote i udobnosti kabine, a ne zbog motora.

 

Pošto se kod nas i dalje vozi veliki broj starijih automobila, mi vas pitamo da li tokom zime grejete automobil pre polaska:

Povezane teme: Zima, Sneg, Motor automobila, Automobil

Poslednji komentari

Mihajlo-NIs-1950
Ponedeljak, 12. 01. 2015. 11:09h
neregistrovan korisnik
Vozacko iskustvo 45 godina.Presao 5 miliona klm. sa raznim automobilima.Uvek paliti auto sa pritisnutim kvacilom.Ne pustati ga najmanje 2 minuta sto je hladnije minut duze.Ako ga pustite sistem je kompaktan i moze se desiti da vam se motor ugasi.Ulje u karteru je skoro kao testo gusto ipumpi za ulje treba solidno tecno ulje da ga digne u motor.NE NABIJAJTE GAS kada je motor hladan ! Ima tu jos detalja i obrazlozenja zato pitajte automehanicare sa stazom.Pozdrav!
mrx
Petak, 09. 01. 2015. 10:29h
neregistrovan korisnik
moj savet,zagrejte auto!!bilo novi ili stari,bezin ili dizel jer kada je napolju temperatura ispod nule ulje u motoru se zgusne i treba mu vremena da se razlozi i dodje do svih delova motora.pogotovo automobili sa turbinama.
Ivica
Petak, 09. 01. 2015. 09:23h
neregistrovan korisnik
Mene zagreje moja devojka ujutru, tako da krecem odmah:) Uostalom habanje (posto ga ima) ce se pokazati tek za 10 godina do kad cu promeniti vec par automobila (polovnih starosti oko 4-5 godina, posto su najisplativiji) :)
Raca
Petak, 09. 01. 2015. 07:23h
neregistrovan korisnik
Ma to je masina i ona sluzi svrsi,licna je stvar kako ko voli ili smatra.Ja licno volim nekoliko minuta da ugrejem kabinu a samim tim stakla ne treba da struzem.Radi preglednosti a samim tim i bezbednosti,smatram da svaki ne garaziran auto treba pripremiti zagrevanjem.Kod automobila koji su smesteni u toploj garazi za to nema potrebe.Kod onih sto "cepaju" odmah nakon startovanja,kasnije ce osetiti po dzepu nepredvidjene posledice toga.Prost primer je da svaki pravi vozac zna da se motorno ulje i hidraulicna ulja zgusnjavaju pri niskim temperaturama,te da je protok kroz sistem sporiji za pocetak,dok se ne postigne radna temperatura.
Vuki
Petak, 09. 01. 2015. 06:29h
neregistrovan korisnik
Samo laganija voznja u pocetku, i to je sva filozofija.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»