Da li su auto-kamere dovoljni svedoci?

Video-snimci zabeleženi auto-kamerama već neko vreme su pravi hit na internetu. Najčešće nam dolaze iz Rusije gde ovakvi video-zapisi, osim kao zabavni, mogu da se koriste i kao dokazni materijal. Da li i u Srbiji ovo važi i kakvih auto-kamera ima kod nas, otkrivamo u ovom tekstu.

Povezane vesti

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Sigurno ste makar jednom na internetu ili televiziji pogledali video snimak iz automobila koji prikazuje određene situacije u saobraćaju. Iako su sadržaji ovih snimaka različiti, bilo da je reč o bahatom ponašanju vozača, o saobraćajnoj nesreći, malom „čukanju“ ili trci, svi oni prikazuju situacije iz istog ugla – iz ugla vozača, a kamere kojim se beleže uvek su postavljenje u gornji središnji deo vetrobrana.

Sve kamere koriste isti punjač

Ovi snimci se u zemljama poput Rusije mogu koristiti i u druge svrhe, a ne samo u one zabavnog karaktera. Naime, kako bi sa sebe skinuli odgovornost za određeni prekršaj ili udes za koji se terete, vozači, konkretno u Rusiji, obezbedili

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

su se tako što su u svoje automobile instalirali auto-kamere koje beleže situacije ispred vozila. Na taj način, a kada se nešto desi i ukoliko vozači nisu krivi, neće morati  da brinu na sudu, a od osiguranja će lako naplatiti štetu. Štaviše, većina tamošnjih osiguravajućih kuća kao jedan od uslova za isplatu osiguranja navodi upravo korišćenje ovih auto-kamera kako bi se snimci upotrebili kao poseban dokaz kojim će se oni voditi pri isplati štete.

 

Oprezno sa snimcima

Snimak napravljen auto-kamerom

Dakle, upotrebom auto-kamera Rusi su, u neku ruku, rešili svoje probleme, a mi smo se zainteresovali kakva je situacija u Srbiji po ovom pitanju. Preciznije, pokušali smo da saznamo da li se video snimci zabeleženi auto-kamerom i kod nas mogu koristiti na sudu kao dokazni materijal i da li ih i domaće osiguravajuće kuće priznaju u slučaju isplate štete.

 

Kako bismo utvrdili kakva je sudska praksa kod nas o ovom pitanju, kontaktirali smo Prekršajni sud u Beogradu, gde smo od v.f. predsednika ovog suda, gospodina Milana Marinovića saznali sledeće:

 

–U Srbiji je sudska praksa u prekršajnim sudovima takva da se video-zapisi zabeleženi auto-kamerom priznaju kao validan dokaz u slučaju saobraćajnog prekršaja. Međutim, to nije dovoljan dokaz za dokazivanje krivice u sudu, kako iz razloga što na snimcima često ne može da se utvrdi mesto izvršenja prekršaja, što je značajno za određivanje mesne nadležnosti prekršajnog suda, tako i zbog poštovanja jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na odbranu koje pripada svakom licu koje je okrivljeno za neko kažnjivo delo pa i za prekršaj – odgovor je Marinovića.

Određeni modeli imaju daljinski upravljač za lakšu upotrebu

Dakle, ukoliko imate video-snimak koji potvrđuje vašu nevinost, možete ga uvrstiti u dokazni materijal, ali ne možete se slepo osloniti samo na to, već računajte da vam treba još dokaza.

 

Kako bi to pojasnili obratili smo se i Damiru Okanoviću, advokatu i direktoru Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji nam je potvrdio da snimak zabeležen auto-kamerom iz unutrašnjosti vozila može predstavljati dokaz na sudu. 

 

– Većina naših vozača ne koristi kamere, pa nema previše primera iz sudske prakse. Ipak, to ne znači da se snimci ne koriste u sudskom postupku. Naravno, da li će neki dokaz biti uvršten ili ne, zavisi od sudije – navodi Okanović.

 

Šta činiti

 

Kako izgleda, ove kamere su svakako dobrodošle, i kod nas i mogu biti veoma korisne. Osim što mogu da zabeleže pretrčavanje pešaka i da li je bio na pešačkom prelazu ili ne, na ovim snimcima može se ustanoviti i krivica vozača.

 

Ipak, kako u procesima sve zavisi od sudije, nikako se nemojte uzdati samo u snimak sa vaše  kamere, jer iz mnogih razloga, sudije mogu odbiti ovakve snimke. Ljudima svašta pada na pamet i malverzacija  je bilo i biće, pa recimo naknadne montaže ili snimanje sličnih situacijaa sve u cilju da se oslobode krivice, sigurno neće biti strano pojedinim vozačima. Zato, upamtite, snimci sa auto-kamera vam mogu dobro doći, ali uz još dokaza (poput policijskog izveštaja…), pa se nemojte uzdati samo u njih.

Povezane teme: Saveti, Auto-kamere, Auto Bild, Rusija, Video zapisa

Poslednji komentari

Par-podataka
Utorak, 04. 02. 2014. 15:41h
neregistrovan korisnik
Kamere snimaju i po nekoliko zadnjih sati ako imaju memorijsku karticu od xy gigabajta! Ja nisam zadovoljan svojom po noći, a pogotovo ako jos pada kiša! Ne raspoznaje se model auta i tablica je potpuno bijela od svjetala sa moga auta! U nekim zemljama je zabranjeno imati bilo sta zalijepljeno na šajbi poput kamere, držača za mobitel ili navigaciju i sl. Pa negdje cak i mirisni boric na retrovizoru! U slucaju frontalke takve stvari mogu biti pogubne, a Borić smanjuje vidljivost! U
Par-podataka
Utorak, 04. 02. 2014. 15:34h
neregistrovan korisnik
Kamere imaju sklopiv ekan uglavnom
Mirko-Petrovic
Utorak, 04. 02. 2014. 10:10h
neregistrovan korisnik
Gde ste sada SNS botovi da objasnite kako ova vlada sve cini u interesu naroda?
Mile
Ponedeljak, 03. 02. 2014. 22:50h
neregistrovan korisnik
zavisi od kamere do kamere, ne moze se generalizovati, svaka radi drugacije, ja na mojoj uvek imam poslednja 2h voznje
Pedja
Ponedeljak, 03. 02. 2014. 11:11h
neregistrovan korisnik
Ne gubi nadu, nastavi da ih snimaš, nije za džabe niti će ikad biti. Da ih svako snima mobinim, i postavi na internet da svi gledamo, počeli bi normalnije da se ponašaju.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»