Gorive ćelije uzvraćaju udarac

Za razliku od električnih automobila, koji u poslednje vreme doživljavaju procvat na tržištu, tehnologije kao što je korišćenje gorivih ćelija ne zauzimaju mesto kakvo zaslužuju, pre svega zbog loše promocije. Zato su 13 velikih kompanija, koje zastupaju razvoj ove tehnologije, organizovale Savet, kako bi "pozicionirali vodonik kao jedno od ključnih rešenja".

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs


Na listi osnivača "Vodonikovog saveta" su, između ostalih: "BMW grupa", Dajmler, Honda, Hjundai, Kavasaki, Šel, Total i Tojota, koja ulaže velike napore u promociju modela "mirai", koji za sada ne beleži neki veliki uspeh na tržištu.

Iznenađenje je pojava Šela i Totala, vodećih svetskih proizvođača fosilnih goriva, koji su svoj interes za pojavljivanje u Savetu pronašli u sve većoj pretnji od masovnog korišćenja električnih automobila. Ekspolatacija i prodaja gorivih ćelija je za njih manje-više sličan biznis od odosadašnjeg, pa otuda i želja da pomognu u popularizaciji.

Savet je prvi sastanak održao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pre nekoliko dana, gde su potvrđene ambicije članova Saveta da ulažu u razvoj proizvoda sa pogonom na gorive ćelije, a plan je da su u sledećih pet godina zajednički u projekat uloži oko 10 milijardi evra.

 

Povezane teme: Hidrogen, Hidrogenski automobil, Tojota mirai, Gorive ćelije, Automobil na gorive ćelije

Poslednji komentari

Bungi
Sreda, 25. 01. 2017. 11:22h
neregistrovan korisnik
Automobile na fosilna goriva će kad tad zamijeniti električni automobili.Koja će opcija pobijediti(baterije ili gorive ćelije) pokazaće vrijeme.Lično mislim da su "baterije" praktičnija varijanta.
Elektrovozac
Utorak, 24. 01. 2017. 05:19h
neregistrovan korisnik
Nisu baš zamena za baterije jer nemaju dovoljno snage za velika opterećenja. Zbog toga sd koriste kao kontinualni punjači baterije (jeste, imaju i bateriju) iz koje mogu da privremeno povuku i više nego što ćelije mogu da daju.
Elektrovozac
Ponedeljak, 23. 01. 2017. 02:38h
neregistrovan korisnik
Upravo tako!
MarkoNS
Nedelja, 22. 01. 2017. 15:53h
neregistrovan korisnik
Sve si lepo objasnio a ja bi dodao jos sledece: Ovo sa naftnim kompanijama samo potvrdjuje ono sto vec godinama tvrdim kada je u pitanju vodonin, a to je da se on gura kako bi se zadrzao isti koncept koji i danas vazi kod fosilnih goriva. Kad se sipa na pumpi onda ide akciza, porez, dranje koze od strane monopolske kompanije koja pravi vodonik, ucenjivanje od strane one drzave koja je u stanju da vodonik proizvede, itd. Ja cu cim cena struje poraste zbog vece potrosnje od strane EV-a ugraditi na krov kuce solarne panele koji bi vec sada zadovoljili sve moje potrebe za elektricnom energijom i to me nece kostati vise od 10000 eura. Sa vodonikom to nije moguce. Uvesce drzava neke dodatne poreze na nekoj drugoj strani kako bi nadoknadila gubitak ali to ne znaci da zbog toga treba da se okrenemo opciji koja je po svojoj prirodi daleko losija
Marko
Nedelja, 22. 01. 2017. 12:03h
neregistrovan korisnik
Ovo je dobra alternativa benzinu i nafti ali ipak ima nedostatke. Benzin se može natočiti u kanticu i odneti do auta, vodonik je pod pritiskom pa ne može. Benzin eksplodira kada se zapali, ali vodonik je mnogo jači i destruktivniji. Infrastruktura će morati da se razvije, naravno prvo u razvijenim zemljama, pa tek onda u nerazvijenim i na samom kraju u naprednim, tako da ćemo se načekati. I konačno, te ćelije se zovu Fuel Cells, odnosno gorivne ćelije. One ne gore nego samo izvlače elektricitet iz procesa dobijanja vode od vodonika a nusproizvod je voda.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»