MUP:

Kamere za dan snimile 645 ulaza u "žutu traku" i devet prolazaka na crveno svetlo

U Beogradu je za prvih 24 sata koliko se putem video nadzora kontroliše 14 raskrsnica evidentirano 645 nepropisnih ulazaka u "žutu traku" i devet prolazaka vozila kroz "crveno svetlo" na semaforu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarsvu unutrašnjih poslova.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 Najviše nepropisnih ulazaka u "žutu traku" evidentirano je na Brankovom mostu - 460, i to u pravcu Novog Beograda 145, a u pravcu Zelenog venca 315. U Bulevaru Despota Stefana evidentriano je 45 ulazaka u "žutu traku", a u Bulevaru Vojvode Mišića video kamere su zabeležile 140 tih prekršaja.


U istom intervalu video nadzorom je zabeleženo devet slučajeva prolaska vozila kroz "crveno svetlo" na semaforu, navode u MUP-u.

 

Vozače koji automobilom ili drugim vozilom uđu u "žutu traku", prođu kroz "crveno svetlo" ili prebrzo voze, od juče snima 14 video kamera i snimak se automatski prosleđuje sudiji za prekršaje.


Na četiri raskrsnice video nadzor je postavljen nad "žutom trakom", na pet snima prolazak kroz "crveno svetlo" na semoforu, dok se na pet raskrsnica kontroliše brzina.


Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vlasnik automobila koji bude snimljen video kamerama da je načinio prekršaja dobiće na kućnu adresu poziv, odnosno prijavu sa četiri fotografije. Kada dobije prijavu, vozač ima osam dana da se javi policiji i kaže ko je napravio prekršaj, a u slučaju da ne može da se utvrdi ko je kriv, kaznu plaća vlasnik vozila.


Ukoliko vlasnik vozila u roku od 15 dana od kada mu je uručen poziv ne da izjavu, niti se izjasni ko je napravio prekršaj, onda se protiv njega podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kazna iznosi od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok je za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je juče novinarima da će ko bude kršio propise biti snimljen video kamerama koje će zameniti saobraćajne policajce.


- Kod video nadzora ne vrede nikakve žalbe, pokušaji korupcije ili eventulano telefoniranje starešinama u saobraćajnoj policiji i MUP-u i nema više izuzetaka - rekao je Dačić.


Prema njegovim rečima, taj projekat urađen je zajedno sa gradskom skupštinom i gradonalčelnikom Beograda Draganom Đilasom i nadležnim pravosudnim organima. Dačić je podsetio da je taj projekat u prethodnom periodu funkcionisao preventivno tako da su oni koji su prekršili propise dobijali opomene.

Povezane teme: Saobraćajne kamere, Žuta traka, Crveno svetlo, Saobraćajni prekršaji

Poslednji komentari

bata
Utorak, 13. 09. 2011. 16:24h
neregistrovan korisnik
Zašto se ne koriste kamere za promenu smera po trakama u ulicama Kneza Miloša i od slavije do veterinarskog, odnosno da se daljinski menja smer prema saobrćajnim gužvama, a ne ovako automatski po nekoj satnici koja uglavnom ne prati smer optrećenja. Ovako zaista ispada da su kamere postavljene da bi se lakše naplatile kazne (pogotovo žute trake i to naročito ona u B.Despota Stefana na potezu od pančevačkog mosta ka centru gde se vozači prestrojavaju zbog skretanja u ulicu Jovana Avakumovića, pa ako to zbog gužve učine malo ranije, eto prekršaja.
Dunja
Četvrtak, 04. 08. 2011. 20:47h
neregistrovan korisnik
Hmm, imam jedno pitanje. Ukoliko vozač, udje u žutu traku samo da pokupi nekog recimo ispred stanice, da li s i to smatra kao prekršaj ili ima nekih povlastica tu? Unapred hvala na odgovoru. :)
Sima
Sreda, 20. 07. 2011. 00:19h
neregistrovan korisnik
@Toza Tozo to sto pricas je apsolutno nenormalno razmisljanje. Ako nisi u stanju da kontrolises svoju imovinu, ne treba da je imas. Vlasnik imovine odgovara ukoliko je dao imovinu na poslugu nekome, a taj napravi problem i ne zeli da prihvati krivicu. Konacno ce utihnuti voznja na ovlascenje, tj. prodaja bez placanja poreza.
Sima
Sreda, 20. 07. 2011. 00:15h
neregistrovan korisnik
To znaci da bi u Beogradu trebalo da ima vise kamera, a nikako da u NS treba da ima manje.
Sima
Sreda, 20. 07. 2011. 00:12h
neregistrovan korisnik
@Sveta Sveto, osiguranje ne moze da vrati neciji zivot. Potrebno je jasno objasnjenje tj. tumacenje tog clana zakona , koji je , kao i svi ostali, napisan nemustim jezikom kako bi se pruzila sansa pravosudju da mesetari u deljenju pravde.