Fijat 500L dobio četiri zvezdice za bezbednost

"Fijat 500L" je dobio prestižne četiri zvezdice na Euro NCAP testu bezbednosti sa osvojenih 83 od mogućih 100, indeksnih poena, saopštila je danas kompanija "Fijat automobili Srbija".

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Euro NCAP postavio je ove godine još rigoroznije kriterijume za dobijanje pet zvezdica u zaštiti odraslih, dece i pešaka, pa je visoka ocena bezbednosti "Fijata 500L" utoliko značajnija.


Da bi se obezbedila zaštita putnika i drugih učesnika u saobraćaju, novi "Fijat 500L" je zadovoljio sve međunarodne standard koji garantuju najviši nivo bezbednosti.


Hiljade virtuelnih simulacija su omogućile da se razvije potpuno nova arhitektura "Smol vajd" (Small Wide), koja je primenjena na "Fijat 500L".


"Fijat 500L" je prvo vozilo koje je razvijeno bez upotrebe prototipa, a verodostojnost virtualnog projekta je i fizički proverena na fabrički proizvedenim vozilima, u vidu 200 proba na komponentama i podsistemima, više od 100 simulacija sudara i preko 100 testova sudara, u kojima su obuhvaćene sve moguće vrste udesa.


"Fijat" je naveo da je konačni rezultat čvrsta ćelijska struktura sa dvostrukim prednjim stubovima, koja je projektovana u saglasnosti sa standardima koji su na snazi u Sjedinjenim Američkim Državama i koji se odnose na probe sudara i specifikacije o dimenzijama upotrebljenih materijala.


Preciznije, prednja struktura sa tri rasteretne linije garantuje homogenu prednju zonu koja se podjednako deformiše, bez obzira na vrstu prepreke ili vrstu sudara vozila.


To je omogućilo jedan značajan proboj na planu zaštite suvozača (vozilo je manje 'agresivno' u slučaju čeonog ili bočnog udara u drugo vozilo), kao i sopstvene zaštite, zato što ujednačenost načina deformacije povećava efkasnost pojaseva i air bag bez obzira na vrstu udara.


Pored toga, na polju preventivne bezbednosti, "Fijat 500L" nudi prednje farove sa funkcijom dnevna svetlost i svetla za maglu sa funkcijom "self-adaptiv kornering".


Standardna serijska oprema novog modela dopunjena je aktuelnim sistemima bezbednosti kao što su ABS, kao i sa poboljšanim ESC, koji reaguje u ekstremnim uslovima, kada je ugrožena stabilnost kada je vozaču potrebna pomoć u kontroli vozila, a tu sui brojni drugi sofisticirani uređaji.

Povezane teme: Fijat, Kragujevac, Automobili, Fijat 500L, Zvezdice, Bezbednost, Euro NCAP, Euro NCAP test, Test, Italija

Poslednji komentari

LimanacNS
Sreda, 05. 12. 2012. 21:43h
neregistrovan korisnik
Fiat 500 je ovih dana proslavio milioniti primerak za pet godina proizvodnje. Kako će proći Fiat 500L moći ćemo da sudimo za nekoliko godina.
LimanacNS
Sreda, 05. 12. 2012. 21:40h
neregistrovan korisnik
Videćemo za dve, tri godine. Polako.
komm
Utorak, 04. 12. 2012. 11:18h
neregistrovan korisnik
Bielefeld među šljivama...
Marko
Ponedeljak, 03. 12. 2012. 20:29h
neregistrovan korisnik
U pravu si ti, ali nisi me skroz razumeo, nisu automobili vise cvrsti kao nekad (mislim povrsinski i pri manjim cukanjima), kao kad vidis sudar recimo Pezoa 307 i starije Tojote (ucestvovao u istom) Tojoti strada (preciznije ima pukotinu) branik a 307ici: krilo, hauba, far, maska, branik.. Ali da je ipak bio jaci sudar ljudi u Tojoti 92'go ne bi na nogama izasli iz auta dok mi verovatno bi, to je razlika. Krutost sasije je ipak drugi termin koji se ne odnosi na sudar nego na stabilnost, odnosno neugibavanje sasije pri skretanju, sto sprecava podupravljanje i poboljsava odziv automobila i okretnost. Uglavnom razumemo se.
Dusan
Ponedeljak, 03. 12. 2012. 09:50h
neregistrovan korisnik
Alo autobildovci-germanofili, PET ZVEZDICA JE DOBIO. Pogledajte sajt euro ncap i ispravite...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»