Luković dobio priznanje za model "Supersonik"

Srpski dizajner osvojio nagradu na Sajmu automobila u Detroitu Foto

Mladi srpski dizajner Marko Luković osvojio je nagradu za dizajn automobila na najprestižnijem američkom konkursu u Detroitu za rad "Supersonik", futurističku viziju vozila za 2021. godinu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

    Lukovića (33) je na najvećem Sajmu automobila u Sjedinjenim Američkim Državama nagradio "Mišelin", a na jubilarni 10. dizajnerskom konkursu te kompanije učestvovalo je 1.000 dizajnera iz celog sveta.

     

    Vizija Marka Lukovića izabrana je između ostalih kao nagrađeni predstavnik Srbije. Stručni 11-člani žiri činili su šefovi dizajnerskih studija "Dženeral motorsa", "Forda", "Honde", "Volva", BMW-a, "Hjundaija" i "Tesla motorsa", te predavači sa elitnih univerziteta za dizajn.

     

    "Supersonik" je namenjen za dvoje putnika koji sede u liniji, jedan iza drugog. Ima tri točka, od kojih zadnja dva pokreću elektromotori, sadrži tri lagane elektrobaterije za napajanje, upravljanje je po sistemu elektro impulsa, bez mehaničkih veza (drive by wire).

     

    U vozilu se nalaze veliki kontrolni displej, GPS navigacioni sistem sa CTSC-om (gradski saobraćajni system), tri unutrašnje vazdušne vreće i zatamnjujuće staklo krova sa tečnim kristalima koje sprečava zagrevanje kabine.


    Ovo nije prvo priznanje za Lukovića. Mladi dizajner je je javnosti poznat kao pobednik 1. međunarodnog dizajnerskog takmičenja u organizaciji "Pežoa", održanog 2001, sa modelom za 2020. godinu "munster".

     

    Luković je za ovo delo dobio i Glavnu nagradu Oktobarskog salona. Dobitnik je 15 međunarodnih i domaćih priznanja.

    Povezane teme: SAD, Nagrada, Dizajn, Automobili, Marko Luković, Supersonik, Detroit, Sajam automobila

    Poslednji komentari

    ZPLAZA
    Sreda, 26. 01. 2011. 20:15h
    neregistrovan korisnik
    http://www.blic.rs/stara_arhiva/slobodnovreme/48476/Pavle-Trpinac-pobednik Link na arhivu isig ovog blica, kao podsecanje na kvalitene dizajnere. a ovo je pisano pre 10 godina : Francuski proizvođač automobila raspisao je internet konkurs. Javnim glasanjem odabrano je 50 radova da bi kao druga faza usledilo surovo eliminisanje. U tih preostalih deset radova našla su se i troje naših ljudi. Marko Luković, Pavle Trpinac i Nikola Panajotović. Oni su dobili pravo da u Francuskoj realizuju svoje prototipove. Automobili su futuristički, ali nagrade su realne.
    Ivan
    Sreda, 19. 01. 2011. 19:13h
    neregistrovan korisnik
    Ne znam da li ovakvu glupost pises namerno ili iz gluposti... Ovo je iz njegovog zvanicnog CV-a (http://www.marko-design.com/cvmarko_srp.htm) Srednje obrazovanje: škola za dizajn, Odsek Industrijski dizajn, Beograd 1996.god Osnovne studije: Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd, 2001.god Tema diplomskog rada : Enterijer koncept - automobila "Peugeot-MOONSTER", Pariz, Francuska Magistarske studije: 2008. - Tema magistarskog rada: “Metode i tehnike upotrebe CAD/CAM sofvera u industrijskom dizajnu i njihova primena u redizajnu kabine Zastava - kamiona Eurozeta” - Projekat realizovan i u serijskoj proizvodnji od 2004.god Usavršavanje u zemlji / inostranstvu: 2002. - Stipendiran kurs od strane Ministarstva inostranih poslova republike Italije "Dizajn i projektovanje u službi inovacije industrijske proizvodnje" organizacija Univerzitetski rezidencijalni centar za visoko obrazovanje i istrazivenje u Bertinoru, (provincija Forli) deo Univerziteta u Bolonji
    Ivan
    Sreda, 19. 01. 2011. 19:10h
    neregistrovan korisnik
    Marko vec ima dizajnerski studio... http://www.marko-design.com Doduse, u Srbiji...
    SANU
    Sreda, 19. 01. 2011. 18:00h
    neregistrovan korisnik
    Meni se licno ne svidja,ali koliko sam mogao da vidim ostalo je jos losije. Ne znam kako coveka vec nije zaposlila neka svetska auto kompanija ili neki studio sa dobrim referencama pa da dizajnira nesto sto moze da se vidi na ulicama i drugo kakva je to nagrada kada imas samo smestaj,a ne obezbede ti da dodjes do tog smestaja,a firma obrce milione?! Mada sam cuo da je odbio peugeot... Napravite neki intervju sa njim,pitajte ga za planove,forsirajte uspesne,postene... ljude,a manite se raznoraznih dvorova,parova,farmi i ostalog shit-a!
    Kerkez
    Sreda, 19. 01. 2011. 17:46h
    neregistrovan korisnik
    Kakva euvorija radi jednog dizajna auta koji se nikad nece proizvoditi ili u najmanju ruku bice napravjleni stotinak auta za odabrano drustvo, ali nikako da neko dizajnira jedan volkswagen (narodni auto).
    SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

    SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

    Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»