Put u (ne)poznato: Uvoz polovnjaka iz inostranstva

Uvoz iz inostranstva zaista jeste način da dođete do kvalitetnog i dobro održavanog polovnog automobila, ali… Naravno, uvek mora biti neko ali, a to je u ovom slučaju novac. Jednostavno, kupovina automobila u inostranstvu je proces koji zahteva dosta novca, a tu ne mislimo samo na cenu automobila već i na troškove putovanja (gorivo, hrana, smeštaj…), izdavanje raznih dokumenata i tako dalje. Dakle, ukoliko vam je budžet dve do četiri hiljade evra apsolutno se ne isplati uopšte razmišljati o uvozu automobila iz inostranstva već polovnjak potražite u oglasima.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Ako želite jeftinije da prođete, izaberite automobil napravljen u Evropskoj uniji jer se na njih plaća daleko manja carina u odnosu na ostale.

Kada smo to razjasnili možemo krenuti u objašnjenje. Evo kako se pripremiti za put.


Za početak treba pronaći automobil u inostranstvu. To možete učiniti putem portala mojauto.rs koji, u saradnji sa mobile.de servisom nudi pretragu polovnih vozila u nemačkoj. Dobra ideja je pretražiti ponudu polovnih vozila kod zvaničnih dilera u Nemačkoj. Ponudu ovakvih automobila možete pronaći na zvaničnim sajtovima njihovih brendova.

 

Primera radi, ako tražite polovnog „forda“ tu je sajt www.ford.de, za Audi – www.audi.de i tako dalje, u svim slučajevima tražite odeljak Gebrauchtwagen. To su bivši službeni, demo i automobili dobijeni u sistemu staro za novo.

 

Ovakva vozila su oko 10 odsto skuplja nego na placevima ali su sigurna kupovina

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

jer imaju proverenu servisnu istoriju i pre prodaje detaljno su provereni, a često se uz njih daje i garancija. Takođe, ako želite jeftinije da prođete, izaberite automobil napravljen u Evropskoj uniji jer se na njih plaća daleko manja carina u odnosu na ostale.

Kada pronađete automobil, treba kontaktirati firmu koja ga prodaje. Namerno kažemo firmu koja prodaje automobil jer je to varijanta koja je najsigurnija i najjednostavnija za kupovinu pa vam je i preporučujemo. Kupovina od privatnog lica je problematična jer je nakon nje teško dobiti potrebne dokumente kojima treba dokazati da je automobil napravljen u Evropskoj uniji (EUR1) kao i dokument za povratak poreza.


Kada kontaktirate prodavca, obavestite ga o svojoj ponudi, pitajte da li je automobil registrovan, da li uz njega dolazi servisna knjižica, dva ključa i

Tražite dobar polovan auto? Pogledajte najveću ponudu automobila na www.mojauto.rs

obavezno do kada važi tehnički pregled (jer u protivnom automobil nećete moći da vozite). Od podataka zatražite broj šasije na osnovu kojeg možete u zvaničnom servisu tog brenda u našoj zemlji proveriti servisnu istoriju automobila.

Takođe, dobra ideja je da nakon što prodavca ubedite da ste ozbiljan kupac zamolite da izvadi EUR1 dokument i pripremi dokumente za izdavanje privremenih tablica (ako nov automobil planirate da lično dovezete), a za to mu treba poslati skeniranu prvu stranu pasoša i vozačke dozvole. Naravno, niko ne garantuje da će prodavac pristati na ovu molbu, ali to ne znači da ne treba da probate jer će te u slučaju da pristane uštedeti puno vremena.

 

Ukoliko nemate rodbinu u Nemačkoj, svakako treba putem interneta pronaći i rezervisati sobu na par dana u gradu u koji ste se zaputili jer se sama procedura kupovine i overe svih dokumenata ne može završiti u jednom danu. Osim novca, na put treba poneti pasoš, vozačku dozvolu i međunarodnu vozačku dozvolu.
 

Dakle, ovo je bila obavezna priprema za put, a nastavak priče o kupovini polovnjaka možete naći u aktuelnom 72. broju auto-magazina "Auto Bild", a sledeće nedelje i ovde na sajtu.

Povezane teme: Polovni auotmobili, Uvoz, Nemačka, Evropska unija

Poslednji komentari

cvija
Sreda, 18. 12. 2013. 18:07h
neregistrovan korisnik
pa i ja bi brate moj, al nemamo svi pare, ja skupljao skoro dve god i kupio polovnu corsu 2002 i sav srecan...
NN
Sreda, 18. 12. 2013. 06:08h
neregistrovan korisnik
hahaha, da nije Slovenac :-)
Serif-K
Utorak, 17. 12. 2013. 14:50h
neregistrovan korisnik
Potpuni tacno. Auto mora da bude picolovac.
Dzoni-be-gud
Utorak, 17. 12. 2013. 10:48h
neregistrovan korisnik
Vozim daciu, ali komentar ti je realan!
Dzoni-be-gud
Utorak, 17. 12. 2013. 10:40h
neregistrovan korisnik
Tast mi vozi takodje senika iz te godine... Ja daciu... Samo te molim da iskvrckas malo po plastikama i u jednom i u drugom, samo ce ti se reci! Milion puta, da bas...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»