DA LI PRTLJAG na krovu povećava POTROŠNJU GORIVA?

Sigurni smo da ste hiljadu puta vaš prtljag stavljali na krov vašeg automobila. - Niste ni svesni koliko aerodinamika utiče na potrošnju vašeg vozila...

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kada je gepek prepun i kada sa sobom nosite mnogo stvari, onda je najbolja opcija da na krovne nosače stavite prtljag i da ga tako transportujete.

Na krovu se obično nose sportski rekviziti poput skija, bicikla i sličnih stvari, ali se dešava i da čitavi koferi završe na krovu. Zato se postavlja pitanje – da li automobil tako troši više goriva?

 

Svi proizvođači autombila ogroman broj sati ulažu u aerodinamiku vozila, jer je otpor vazduha veliki neprijatelj vozača. Što je otpor vazduha veći, to je i potrošnja veća. Zbog toga je aerodinamika od presudnog značaja, jer kada je ona na maksimalnom nivou, onda je potrošnja na minimalnom.

 

Istraživanja su pokazala da automobili manje troše sa upaljenom klimom, nego sa otvorenim prozorima, jer se aerodinamika narušava kad otvorite prozore i tako otpor vazduha postaje veći, a samim tim i potrošnja. Međutim, šta se dešava kada se na krovu nalazi prtljag?

 

Proizvođači automobila su se pozabavili ovim pitanjem i došli do zaključaka da sve što se nalazi na krovu smanjuje aerodinamiku vozila i tako povećava vašu potrošnju.

 

Opširnije pročitajte na portalu Autoexclusive.rs

Povezane teme: prtljag, potrošnja goriva, putovanje, automobil, auto, vožnja
Ovu vest nije moguće komentarisati.