Uskoro nećete smeti da popravljate sopstveni automobil? Anketa

Koliko god napredovala automobilska tehnologija i dalje veliki broj vozača vikendom voli da se zavuče pod haubu i popravi ili modifikuje svog ljubimca, međutim, uskoro bi zakoni o autorskim pravima, za koje se zalažu automobilski giganti, mogli da označe kraj vikend-automehaničarima.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Veliki broj američkih udruženja proizvođača je podnelo zahtev da se onemogući amaterski rad na novim automobilima koji su, po njima, "postali previše kompleksni i opasni za amaterske prepravke."

 

Kako se navodi u saopštenju "Auto Alliance"-a, glavnog tela za lobiranje automobilskih giganata, amaterski rad na automobilima je već postao "legalno problematičan".

 

Ovaj problem proističe iz odeljka "Digital Millennium Copyright" ukaza iz 1998, za koji u to vreme niko nije mislio da će se ikada odnositi na automobile. Međutim,

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

kako su današnji automobili u suštini kompjuteri na točkovima, Američka kancelarija za zaštitu autorskih prava ( U.S. Copyright Office ) ispituje da li bi delovi ovog ukaza koji štite intelektualnu svojinu trebalo da zabrane ljudima da modifikuju i tjuniraju svoje automobile.

Proizvođači automobila su izrazili brigu da amaterski pristup elektronskim kontrolama koje utiču na ključne funkcije automobila poput upravljanja, gasa i kočnica "vodi narušavanju ravnoteže u kojoj negativne posledice uveliko nadmašuju moguću dobit", navodi se u saopštenju "Alliance of Global Automakers"

 

Dakle, za sada je najveća briga o modifikovanju elektronskih komponenti

Pogledjate ponudu sjata mobile.de na srpskom jeziku.

modernih automobila koje bi potencijalno ugrozile mehaničku i elektronsku bezbednost vozila. Kao primer se može uzeti amaterski mehaničar koji u kompjuteru automobila pravi grešku u kodiranju koja proizvodi kvar kočnica sa katastrofalnim posledicama.

 

Naravno, za sada ste sasvim bezbedni pod haubom vašeg četvorotočkaša, ali bi u skorijoj budućnosti, nakon Amerike i u Evropu mogao da stigne zakon koji bi neovlašćeni rad na modernim automobilima karakterisao kao nezakonito hakerisanje.

Povezane teme: Automobil, Automehaničar, Servis automobila, Autorska prava

Poslednji komentari

Sale
Ponedeljak, 04. 05. 2015. 16:32h
neregistrovan korisnik
'Auto je u mom vlasnistvu tako da mogu da radim sa SVOJIM autom sta hocu' Jel to po onoj logici, moje dete, moja zena, mogu da ih bijem kad hocu? E pa nece da moze, mozes da ga modifikujes i prepravljas ako ces ga voziti na svojoj poljani kad pokosis seno a ti da nesto caprkas oko auta i potom sa letecom bombom izadjes na put i ugrozavas bezbednost svih ostalih ucesnika u saobracaju, E NECE DA MOZE.
Marko
Ponedeljak, 04. 05. 2015. 12:24h
neregistrovan korisnik
I rece srbin .... !!! Sednes u bus i platis kartu po svom cenovniku ! To si hteo da kazes.... Samo ti nosi auto kod supa-majstora i uzivaj u njihovoj voznji, papir trpi sve! Pitam li se kome ces dalje prodati taj servisiran auto u svom dvoristu, to jos samo ovde kod nas prolazi i na to smo navikli a svaka novina nam ne odgovara. Mozda bi te advokati osiguravajuceg drustva malo osvestili kad bi ti ispostavili racun, mislim da ne znas gde bi vise svrbelo....
Vladimir
Ponedeljak, 04. 05. 2015. 11:01h
neregistrovan korisnik
Ako skratis nogavice na levis farmericama, ne ugrozavas nikoga, dok ako nestrucno popravljas/prepravljas auto, mozda ugrozis drugog, ako ti otkazu, kocnice, svetla, upravljacki sistem, upali mu se instalacija nocu, dok je u garazi u zgradi, ili kuci, pa zapalis i zgradu/kucu. Svi misle da znaju, a nisu svesni koliko ne znaju. Kod mene u firmi su pogrsno namestili jedan sraf na volanu BMW-a, pa je volan proklizao u, odnosu na osovinu, na auto putu, jedva su izbegli da se ne slupaju.
Bonic
Ponedeljak, 04. 05. 2015. 06:03h
neregistrovan korisnik
A sta ako zakucas u nekog i utvrdi se da si ti ceprkao po autu i zbog toga je doslo do udesa. Ko je kriv?
Bonic
Ponedeljak, 04. 05. 2015. 06:01h
neregistrovan korisnik
Ne slazem se. Pazljivije procitaj. Ne govori se o stelovanju karburatora i platina. U ovom textu se iznise cinjenice koje ne mozemo ignorisati. Ako neki amater zabrlja sa kompjuterskim komponenrama, posledice mogu biti nepredvidive.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»