Ćumurane opet u modi

Do pre jedne decenije vladalo je mišljenje da je proizvodnju ćumura pregazilo vreme i da ćumurdžjski posao polako odlazi u zaborav. Samo najhrabriji i oni bez mogućnosti na izbor drugog zanimanja ostali su verni ćumuranama.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Međutim, u poslednje vreme sve veći broj meštana bavi se ovim teškim, ali sve rentabilnijim poslom. Po obodima Čemerna, u selima Tolišnica, Propljenca, Stanča, kao i drugim selima u podgolijskom kraju, gotovo svako domaćinstvo ima bar po jednu ćumuranu.

 

Ni početkom ovog veka, u vreme najveće krize u proizvodnji i prodaji ćumura, Jovanka Žojić iz Tolišnice, sela na obroncima Čemerna, nije prekidala pecidbu ćumura koja na ovoj planini im tradiciju dužu od jednog veka.

„Šta bih drugo kad se motornom testerom i ćumuranama najbolje znam. Bolje je nego što je nekada bilo ali godine čine svoje, načela sam sedmu deceniju a posao ćumurdžije je težak i za muške ruke. Svoju šumu nemam tako da sam primorana da opslužujem tuđe ćumurane, tri do četiri u isto vreme, a usput po neku moju za koju drva obezbeđujem od nadoknade za rad kod drugih. Plaćaju mi dve i po hiljade po ćumurani s tim što proces proizvodnje traje od 10 do 12 dana“, kaže ova hrabra gorštakinja sa Čemerna, jedina dama u pravom muškom poslu.


Jovanka dodaje da je najteže „hranjenje“ ćumurana. Guši dim, oštar i jak, posebno kad duva vetar a ni kupljenje nije mnogo lakše. Od crnog ćumura i ogromne prašine često je ni komšije ne prepoznaju. Svaki kilogram ćumura ostavlja trag na licu i rukama, kao i olujne kiše i smetovi snega koji na ovoj planini mogu da dostignu visinu od nekoliko metara.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

 

Povezane teme: ćumurane, ćumur, proizvodnja ćumura
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»