Kako se klepa raonik i koliko je danas njegov rok upotrebe?

Poljoprivreda se sve više razvija, pa ipak - kojom god granom da se bavite, najpre morate da zabodete plug u zemlju i poorete. Da bi obrada zemlje bila što kvalitetnija, uz minimalno potrošene resurse u vidu goriva i habanja mašine, a na kraju i vašeg vremena i fizičke snage, potrebno je da imate dobre raonike na plugu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Kvalitetan raonik je solidne tvrdoće, a spreman je za upotrebu kada je klepan, odnosno naoštren. Znaju li poljoprivrednici kako i zašto se klepa raonik, pitali smo metalostrugara Živojina Jankovića koji u svojoj rodnoj Donjoj Šatornji ima kovačku radnju.

 

„Raonik - bilo da je nov ili je radio godinu-dve dana, isto se otkiva. U radu se potroši na 5 ili 6 hektara, a uz to zavisi kakav je teren koji obrađuje - ako je, na primer, peskovita zemlja, brže će da se potroši. Proces je isti i kod novih i kod starih, prvo se ugreje na šljivovom drvetu do normalne temperature od 650-700 stepeni celzijusa, zatim čekićem od 5 kg izvučem do neke debljine tako da ga što više istanjim iz prvog grejanja, posle naravno manjim čekićem vršim ’peglanje’, da nema neke velike bore, brazde ili vidljive tragove udaraca čekićem“, kaže Janković.

 

Dok se danas raonik klepa pneumatskim čekićem kad se ceo zagreje, ovaj majstor sve radi ručno, pa se njegova delatnost sada smatra starim zanatom. Iako je dalekih 70-ih godina počeo da radi ovaj posao kod drugih majstora kao šegrt, tokom narednih godina bavio se bravarijom, limarskim radovima i slično. Konačno se vratio kovanju tek pre 7 godina, kada je od lokalnog kovača kupio radnju. Prve mušterije, naravno, bili su meštani.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: poljoprivreda, raonik, mehanizacija
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»