Srbija međ' šljivama

Po proizvodnji šljive Srbija je lider u Evropi, a druga u svetu, posle Kine. Sa oko 49 miliona stabala našeg nacionalnog voća, koliko se procenjuje da ih ima na 244.000 hektara, ove godine ubrano je između 500 i 550 hiljada tona požegače, stenleja, čačanske lepotice, rane, rodne i najbolje, što je gotovo duplo više nego lane. Iako su kazani za pečenje rakije, takozvane "vesele mašine", danonoćno radile, proizvođači šljive su najblaže rečeno tužni i nezadovoljni. Izvoz je prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, a time i zarada.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Za razliku od prošle godine, kada je kasni prolećni mraz desetkovao rod šljive, krajem ovog leta voćnjaci širom Srbije su se plavili od roda. Međutim, otkup je loše išao, otkupljivači su plaćali znatno manje nego prethodnih godina.

 

Lane se otkupna cena sorte stenlej kretala od 35 do 60 dinara, a rane sorte i do 80 dinara, negde i više. Ove godine sve je bilo drugačije. Umesto da se raduju ovogodišnjim vremenskim prilikama, koje su bile blagorodne za šljivu, količini i kvalitetu ubranog voća, proizvođači su ostali razočarani.

 

Veliki rad i ogromna sredstva uložena u obradu zemlje, orezivanje, zaštitna sredstva i berbu, proizvođači nisu mogli da unovče, jer se cena, na primer čačanske lepotice, kretala svega 20 do 25 dinara, a stenleja od 12 do do 18 dinara, što je upola manje nego lane.

 

Pored toga, izvoz šljive iz kraljevačkog kraja u Rusiju, koji ima višegodišnju tradiciju, trajao je svega nekoliko dana i obustavljen je bez ikakvog obrazloženja.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: šljive, proizvodnja, nacionalno voće
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»