Recept za domaće penetrirajuće ulje za mašine i alate

Svi koji imaju vozilo, kutiju sa alatom ili mašine, znaju da uvek kod sebe treba imati penetrirajuće ulje. Ovi proizvodi su nezamenljivi kada treba podmazati mehanički spoj, naročito kada zapeče. Oni koji koriste ova ulja u većim količinama mogu značajno da uštede praveći ih sami.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 


Penetrirajuća ulja koja se prodaju u limenkama sa raspršivačima moraju da obavljaju više funkcija: da rastvaraju rđu, sprečavaju nastanak novog sloja rđe, istiskuju vodu iz mehaničkih spojeva i da ih podmazuju. Upravo je istiskanje vode iz spojeva bilo odlučno za davanje imena jednom od najpoznatijih penetrirajućih ulja na tržištu - WD40 (Water Displacement, 40. formula).

 

Osnovni sastojci svih penetrirajućih ulja su alifatično jedinjenje i ulje, a tome se dodaju razni aditivi, među kojima su i oni koji stvaraju pritisak u limenci i omogućavaju prskanje iz raspršivača.

 

Alifatička jedinjenja su podgrupa ugljovodonika u kojima su atomi ugljenika spojeni u lance ili nearomatične prstenove. Najprostiji član ove grupe je metan (CH4), a tu spadaju i ostali plinski gasovi. Što se ulja tiče, često se koriste mineralna ulja, međutim, mnogo važnija odlika ovih ulja je što su male viskoznosti što im omogućava da se mnogo lakše i brže razliju po površini koja se tretira.

 

Kako napraviti penetrirajuće ulje kod kuće?
Potrebna su nam dva sastojka: ulje i alifatično jedinjenje.

Ulja manjeg viskoziteta su npr. ulja za automatske menjače. Mogu se koristiti mineralna, ali su sintetička ipak kvalitetnija i manjeg viskoziteta. Odlično, i poprilično jeftino alifatično jedinjenje je aceton koji je i široko dostupan. Međutim, valja skrenuti pažnju na neke odlike acetona zbog kojih treba biti pažljiv kada se sa njim rukuje. Aceton je izuzetno zapaljiv, što znači da ga ne treba držati ili upotrebljavati pored otvorenog plamena. Pored toga, aceton je rastvarač i vrlo brzo nagriza sve sa čime dođe u dodir.


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: poljoprivreda, mehanizacija, održavanje mehanizacije
Ovu vest nije moguće komentarisati.