"Bolje je gajiti jabuku nego baviti se proizvodnjom mleka"

Kožara, Kolačara, Budimka, Ajdared - većinom stare sorte jabuka odlučili su da gaje Tanaskovići iz Bukovice i tako ih sačuvaju od zaborava. 1200 stabala je na nešto više od jednog hektara. Gusta sadnja. Zasad su podigli pre deset godina, a ovo je četvrta godina kako je u rodu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 


 

,,Za ovim sortama je velika potražnja, a i mi smo ljubitelji ovih jabuka pa smo odlučili da ih gajimo. Dugo godina sam proveo na pijaci - od svoje 12. godine i video sam šta kupci žele. Ne bi mogao da prodam ove količine da nemam mušteriju i da me ne znaju'', ispričao nam je Radenko Tanasković.

 

Kako bi postigli bolji prinos, zasad se đubri stajnjakom uz redovno orezivanje. Naš sagovornik kaže da najmanje koriste herbicida za zaštitu od bolesti i štetočine. U toku ove vegetacije jabuka je, napominje, tretitrana samo dva puta.

,,Prinos zavisi od godine do godine. Ako je kišna godina dobar je, a ako je suša onda je lošije. Međutim, ne može svaka godina da bude ista. Jedne godine rodi dobro, jedne manje. To se zna. Kada je povoljna godina može da bude i do tri vagona, u suprotnom vagon do vagon ipo.

 

Prošla godina je bila lošija zbog vetra i mraza u proleće. Ova godina je bila dobra ali mnoga stabla su se izvalila zbog težine, mada ima i onih koja nisu rodila. Ja sam ove godine zadovoljan i prinosom i kvalitetom. Prema priči drugih kod mene se održala.

 

Što se tiče samog rada oko jabuke, slično je kao i kod maline, kupine, šljive. Sve zahteva veliki rad i trud. Najviše vremena, skoro mesec dana, provedemo tokom orezivanja'', kaže Radenko.

 

Naš sagovornik kaže da je bolje gajiti jabuku nego se baviti poizvodnjom mleka.

Sve što proizvedu prodaju u Valjevu jer zbog drugih obaveza, kako kaže, nemaju vremena da idu u druga mesta. U odnosu na druge proizvode kao što je gorivo, cena jabuka nije zadovoljavajuća. U zavisnosti od sorte i kvaliteta ove godine kilogram jabuka je od 50 do 80 dinara.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: jabuke, Voćarstvo, poljoprivreda
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»