Da li je za poljoprivredne mašine bolje koristiti metan ili dizel? Video

Korišćenje alternativnih goriva, pre svega gasa, je već godinama popularno kod vozača putničkih automobila. Kako i ne bi bilo kada je cena gasa značajno niža od cene benzina. Sa druge strane, gas sagoreva bolje i manje je štetan za okolinu. A šta da rade oni koji imaju vozila koja zahtevaju dizel motore?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

 

Volvo je ponudio rešenje pre nekoliko godina i izbacio na tržište kamion koji za pogonsko gorivo koristi gas. Sam motor zapremine 13 litara u suštini koristi dizel tehnologiju sa malim izmenama u koje su bile neophodne.

 

Naime, dok je za samozapaljivanje dizel goriva potrebna kompresija motora od 15:1 i veća, za metan je potrebna barem 38:1. Prednosti metana su bile mnogobrojne, a najvažnije za same vozače i preduzeća koje se bave transportom su niska cena i izuzetno mala potrošnja.
 

Gde su tu poljoprivredne mašine?
U Srbiji poljoprivrednici ističu da im je jedan od najvećih problema cena goriva. Naravno, u kombinaciji sa starim mašinama, suvom zemljom ove jeseni, visoka cena goriva je samo šlag na tortu visokih troškova. Pa zašto oni ne bi koristili gas kao gorivo?

Još je 2013. godine Case New Holland predstavio prototip traktora na metan koji je predstavljen pod oznakom T6. Krajem 2015. u Torinu je predstavljen traktor T6 koji je i dalje bio u fazi razvoja. Masovna proizvodnja ovog modela treba da počne 2020. godine. Procene su da bi upotreba ovog modela mogla uštedeti i do 30% tekućih troškova poljoprivrednicima.
 

Ali, dok Case New Holland još uvek testira prototip, metanski traktori se proizvode u Ruskoj Federaciji. Traktornije Zavodi trenutno proizvodi nekoliko takvih modela, a najjednostavniji ima četvorotaktni motor sa dva cilindra iz kojih dobija 30 konjskih snaga. Jači modeli imaju četvorotaktni motor sa četiri cilindra i turbinom, pa imaju 80 konja. Međutim, proizvođači ističu da su ovi traktori namenjeni pre svega za upotrebu u gradu.

 

 


Opširnije pročitajte OVDE.A ostale emisije možete da pogledate na YT kanalu AGROmedia.

 

Povezane teme: traktor, Poljoprivredne mašine, metan, Dizel