I pčele i zaštita: Nikotin kao organski insekticid

Upotreba nikotina kao insekticida je poznata odavno, ali je smanjena zbog pojave sintetičkih insekticida koji efikasnije ubijaju štetočine. Zbog saznanja da ti isti sintetički insekticidi imaju negativan uticaj na pčele, poslednjih godina je poraslo interesovanje za organske insekticide.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Nikotin je supstanca koja se najčešće povezuje sa duvanom i pušenjem. Međutim, nikotin je prisutan u nizu biljaka, od kojih mnoge koristimo u ishrani.

 

Sve biljke is porodice pomoćnica (Solanaceae) proizvode nikotin, a u tu grupu spadaju i paradajz, krompir, patlidžan i paprika.
 

Šta je nikotin?
Nikotin spada u grupu jedinjenja koji se nazivaju alkaloidi. Sinteza nikotina se odvija u korenu, a nakuplja se u listovima biljke. Proizvodnja nikotina je evolutivni mehanizam odbrane biljke od insekata, s obzirom da je nikotin insekticid.

Nikotin je u malim količinama stimulans za većinu sisara, i a način na koji deluje u organizmu je odgovoran za stvaranje zavisnosti.

Nekada je bio znatno više korišćen u svrhu zaštite bilja, ali su prednost odnela jedinjenja sintetičkog porekla pod nazivom neonikotinoidi. U bukvalnom prevodu, novi nikotini, su mnogo toksičniji od prirodnog nikotina, i time mnogo efikasniji u ubijanju štetočina, ali i poželjnih insekata.
 

Koje su prednosti korišćenja insekticida od prirodnog nikotina?
Naučnici se slažu da neonikotinoidi i drugi sintetički insekticidi, u zavisnosti od vrste, direktno ili indirektno imaju negativan uticaj na pčele. Štaviše, sintetički nikotin u neonikotinoidima, prema nalazima određenih istraživanja, izaziva zavisnost kod pčela, dok im poremećuje metabolizam i motoriku, što za posledicu ima neefikasno skupljanje polena.


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: pčele, zaštita, insekticid, nikotin
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»