Održavanje poljoprivrednih mašina i priprema za sledeću sezonu

Sezone žetve i berbe kukuruza polako se završava, pa poljoprivredne mašine treba pripremiti za sledeću radnu sezonu – setvu, a pojedine odložiti do sledeće godine. Pred kraj sezone može otkazati hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najviće opterećenje tokom rada, pa je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina. Koliko je pravilno održavanje i odlaganje mašina bitno i koliko nam ono smanjuje potencijalne troškove i štete, saznaćete više u sledećim redovima.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Dok još vremenski uslovi ne dozvole početak oranja, ovaj period treba iskoristiti za pripremu i proveru rada poljoprivredne mehanizacije. Sve mašine, bilo one priključne ili glavne u radu, posle sezone treba oprati, očistiti i podmazati.

 

Nakon žetve potrebno je zameniti filtere goriva, proveriti nivo ulja, elektroinstalaciju, zatim sipati antifriz u hladnjak, kako u zimskim danima ne bi došlo do zaleđavanja i pucanje bloka motora. Vrlo je važno u predsetvenom periodu proveriti, i ako je potrebno ugraditi, potrebnu svetlosnu signalizaciju, jer nedovoljna osvetljenost poljoprivrednih vozila na putevima čest je uzrok saobraćajnih nesreća.

 

Traktor je osnovna i najvažnija poljoprivredna mašina koja se tokom cele godine gotovo stalno koristi, zato zahteva brižljiviju pažnju. Na traktoru najpre treba zameniti filtere goriva, izduvati ili zameniti filtere vazduha, zatim proveriti da li u hidraulici ima dovoljno ulja.

 

Zimski period je idealan za popravku dizni, preštelovavanje glave, proveru konusno-tanjirastog zupčanika čija popravka iziskuje dosta vremena. Uvek je dobro u naftu sipati odgovarajuće aditive za podmazivanje dizni.

Vrlo je važno pregledati grejače na traktoru, zatim ugraditi termostat ukoliko je izvađen iz mašine - traktor je predviđen da radi na konstantnoj temperaturi vode, a termostat reguliše temperaturu vode koja dolazi iz hladnjaka u motor, kako motor ne bi non stop radio na hladnom režimu rada.

 


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Održavanje poljoprivrednih mašina, poljoprivredne mašine, mehanizacija
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»