Raž: Odlična zamena za pšenicu u sušnim periodima

Ratari, kojima suva zemlja pravi problem za jesenju setvu, treba da razmišljaju o alternativi ubuduće zbog toga što će klimatske promene praviti probleme sve više i više. Posle bitke ne treba se praviti general i pričati šta je trebalo uraditi drugačije, ali treba razmišljati o budućnosti i kako ubuduće treba planirati i pokušati da se već sada nađu potencijalna rešenja za sutrašnje probleme.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Umesto pšenice, u ovakvim uslovima treba razmišljati o raži koja je mnogo manje zahtevna, a odlična je žitarica. Prisutna je u poljoprivredi već vekovima, ali se u Evropi gajila u manjoj količini od pšenice i ječma. Doduše i to se znatno promenilo tokom dvadesetog veka.

Raž je mnogo prisutnija u severnim delovima Evrope i američkog kontinenta. Štaviše, u Poljskoj, Estoniji, Litvaniji i delimično u Rusiji, upravo se od raži se pravi vodka.
 

Razlog za popularnost raži u severnim predelima je njena otpornost koja je veća od pšenice, naravno u zavisnosti od sorte. Za klijanje ozime raži dovoljan je 1°C, kad nema snežnog pokrivača može izdržati i do -35°C, a sa snežnim pokrivačem i niže temperature. Optimalni period setve je do polovine oktobra, a od izuzetne važnosti je što ozima raž jako brzo raste. Ni zahtevi za vodom nisu preveliki, a svakako su manji nego zahtevi pšenice, i to 20 do 30% manji.
 

Ovo je moguće jer ima dublji koren koji ide preko 2 metara u dubinu zemlje i ima veliku usisnu moć. Još jedna prednost u odnosu na pšenicu je što raž uspeva i na kiselijim zemljištima, kao i na zemljištima sa nižom koncentracijom azota. Raž inače mnogo efikasnije koristi hranljive materije u zemljištu u poređenju sa pšenicom ili ječmom.


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: raž, pšenica, žito
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»