Kako se pravi brendi od jabuke

Očekivani dobar rod jabuke ove godine, može napraviti problem voćarima. Po pravilu, velika ponuda i dobar rod voća obaraju cenu jer je ponuda velika, pa voćari često zarade tek toliko da pokriju troškove, a nekad ni toliko.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Poljoprivreda je visoko konkurentna grana što znači da uticaj proizvođača ne cenu ne može biti velik kao u industriji. Zbog toga se često dešava da i pored dobrog roda, cena ne bude zadovoljavajuća za voćare. Uzrok tome je što je dobar rod bio svim voćarima, pa je ponuda na tržištu velika što vodi padu cena.

Ovakva situacija se može očekivati ove godine jer se, prema najavama Republičkog zavoda za statistiku, očekuje veliki rod jabuke.

I dok se voćari muče da vrate uložen novac, a zaradu često samo sanjaju, postoje načini da se dobar rod iskoristi ekonomičnije. Ovi mehanizmi se ne koriste u dovoljnoj meri u cilju ublažavanja posledica pada cena.

Rešenje može biti pravljenje brendija umesto klasične voćne rakije.
Prednosti pravljenja kalvadosa - brendija od jabuke ili kruške koji je ime dobio po regiji u Normandiji u kojoj je nestao - su brojne. Pre svega, dobar rod se koristi kao sirovina za pravljenje proizvoda više dodate vrednosti koji nema mnogo konkurenata u Srbiji. Kalvados se dovoljno razlikuje od voćnih rakija da ne bude u istoj kategoriji sa njima.

Koja je razlika između brendija i rakije?
U pripremi za pravljenje rakije, voće se usitni, izmulja i ta smesa voćnih sokova i pulpe - kljuk - se ostavi u kace u kojima fermentira. Posle fermentacije, kljuk se stavlja u kazane i peče se rakija. Posle prvog pečenja, rakija je slaba, u narodu se kaže i meka rakija. Takva rakija se zatim ponovo peče i dobija se prepečenica koja je jača.

Brendi, sa druge strane, je destilat vina. Dakle od sirovina se prvo napravi vino. Voće se usitni, iscedi se sok, a pulpa ukloni. Sok se ostavi da fermentira i na kraju se dobija vino. Ako umesto grožđa za ovaj proces koristimo jabuke ili kruške, dobićemo jabukovo tj. kruškino vino koje se još naziva cider ili sajder.

 

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: jabuka, kruška, cider, vino, brendi, voće, voćarstvo