Najčešće povrede u poljoprivredi su od mehanizacije

Nemar, nepažnja, neadekvatno rukovanje ili neispravnost mašine sve su češći uzroci povreda u poljoprivredi. O ozbiljnosti ovakvih povreda upozoravaju kako stručnjaci u poljoprivredi tako i zdravstveni radnici. Nepoznavanje mogućih rizika, skidanje štitnika sa fabrički zaštićenih, a potencijalno opasnih delova mašina i nepravilno rukovođenje mašinama najviše dovode do nesreća u radu, koje nekada mogu biti i smrtonosne.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Najčešće povrede od poljoprivredne mehanizacije su povrede šake. Na osnovu statistika Medicinskog fakuleta u Novom Sadu, povrede šake su najčešće kod muškaraca (87%) starosti od 41 do 60 godina. U većini slučajeva povređenom je poljoprivreda bila dopunska delatnost.

 

Najčešće mehaničke povrede nastaju na mestima gde se dva elementa mašine kreću jedan prema drugom ili kada se jedan deo kreće prema drugom koji miruje. Nepravilno rukovanje znači umetanje ruke u prostor između ovih elemenata, što dalje može dovesti do povređivanja.

 

To se najčešće dešava sa adapterima za kukuruz na kombajnu ili na beračima koji su sličnog mehanizma, usled zagušivanja mašine zaglavljivanjem klipa i stabljike kukuruza između valjaka. Poljoprivrednici su skloni da, uz pomoć drveta ili druge stabljike, dok je mašina u pogonu, pokušaju da otklone zagušenje. Otkidački valjci okreću se velikom brzinom, pa ratar često nema dovoljno vremena da pusti stabljiku, te ga mašina povuče i izazove povredu.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: povrede u poljoprivredi, Zaštita na radu, mehanizacija
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»