U Srbiji oko 700 vodenica

Prema popisu poljoprivrednog zemljišta i vodenica sprovedenom 1867. godine u Srbiji je bilo 7.125 vodenica. Danas u nadležnim službama podataka o broju vodenica u Srbiji nema. Procenjuje se da ih radi oko 700. U kraljevačkom kraju na 1.529 kvadratnih kilometara sada ima svega petnaestak vodenica, znači - jedna na 100 kvadratnih kilometara.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Do kraja šezdesetih godina prošlog veka gotovo na svakoj reci i većem potoku u kraljevačkom kraju bilo je po najmanje desetak vodenica potočara, na Zapadnoj Moravi i Ibru daleko više. Od oko 300 vodenica, koliko ih je bilo do pre pola veka, ostalo ih je svega petnaestak, na Zapadnoj Moravi i Ibru - nijedna.

 

Vremena kada su seoski domaćini u osvit zore s volujskim i konjskim zapregama natovarenim žutim i belim kukuruzom „osmakom“, pšenicom i ovsem, a oni siromašniji s vrećom na leđima, odlazili u vodenice odavno su prošla i u kraljevačkom kraju.

 

Utihnula je tutnjava vode u jazovima i badnjevima, zaustavila se vodenička kola i kamenovi, mahom oni poreklom sa Kosova i Metohije. Vodenice su zarastale u šipražje i korov, njihova unutrašnjost nestajala je u gustoj paučini.


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: vodenice, Poljoprivreda, zemljoradnja
Ovu vest nije moguće komentarisati.