Prilagođavanje adaptera za suncokret i kukuruz

Pri završetku je sezona žetve suncokreta, a polako počinje skidanje kukuruza. Kako na kombajnu da prilagodite adaptere za suncokret tako da mogu da se koriste za kukuruz i kako uopšte postaviti prvi, pitali smo Darka Marinkovića iz sela Nemenikuće kod Mladenovca, koji se već godinama bavi uslužnom obradom zemlje i poseduje svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

„Postoje tri vrste adaptera: prvi podrazumeva stavljanje 'dasaka' na žitni adapter, odnosno adapter za pšenicu nakon završene sezone, zatim postoji adapter samo za suncokret i treća opcija je adaptacija kukuruznog adaptera za suncokret. Poslednji ja najviše koristim“, kaže Marinković.

 

Sve tri opcije jednako dobro žanju suncokret, međutim, žitni adapter pravi najveći rastur, a najmanji onaj koji je isključivo namenjen za suncokret. Takođe, prednost kukuruznog u odnosu na ostale adaptere je tarupiranje žetvenih ostataka uz pomoć rotosečki, što smanjuje kasnije dodatne troškove obrade zemlje. Tokom žetve ne mogu se javiti nikakvi problemi sa adapterima ako su oni dobro postavljeni, međutim, ove godine poseban problem predstavljala je zakorovljenost njiva.

 

„Ove sezone problem je pravila ambrozija koja je u nekim njivama bila veća od suncokreta, a koja nije mogla biti pravilno tretirana. U tom slučaju dolazilo je do zagušenja na nožu koji odseca glave suncokreta.“

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: adapteri za suncokret, adapteri za kukuruz, poljoprivreda
Ovu vest nije moguće komentarisati.