Uzroci saobraćajnih nesreća za vreme poljskih radova

Kreće se sa masovnijim poljskim radovima, pa samim tim se očekuje i povećan broj vozila poljoprivredne mehanizacije na putevima. Svake godine u ovo doba, svedoci smo saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju i traktori. Zato smo kontaktirali Lidiju Stanojević iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja nam je dala sledeće informacije.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

U 2017. godini dogodilo se 525 nezgoda sa poginulim licima, od kojih je u 35 učestvovao traktor, što čini 7 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. Kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa povređenim licima, nezgode sa učešćem traktora čine 2 odsto od ukupnog broja.


Traktoristi, povedite više računa o bezbednosti u saobraćaju

Kod saobraćajnih nezgoda se najčešće uočava delovanje više faktora koji su uticali na nastanak nezgode, a ne samo jedan tzv. "uzrok". Novi način evidentiranja podataka o saobraćajnim nezgodama, koji je u Republici Srbiji u upotrebi od 2016. godine, omogućio je sveobuhvatno sagledavanje većeg broja uticajnih faktora, koji su u većoj ili manjoj meri uticali na nastanak saobraćajnih nezgoda.

Kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa učešćem traktora u kojima je bilo poginulih lica, kao najčešći, uočeni su sledeći uticajni faktori:

-Neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta - 34 odsto
-Gubitak kontrole nad vozilom - 23 odsto
-Neiskustvo vozača koje je doprinelo nezgodi - 20 odsto
-Vozač pod uticajem alkohola - 14 odsto
-Neispravnost svetala ili pokazivača pravca - 14 odsto
-Loš ili neadekvatno održavan kolovoz - 14 odsto
-Nedovoljno poznavanje modela vozila - 14
Budući da je u jednoj nezgodi bilo je više uticajnih faktora, ukupni procenat je veći od 100 odsto.
 

Budite vidljivi - pravilna svetlosna signalizacija za poljoprivredna vozila

Država, odnosno, Agencija za bezbednost saobraćaja, preduzima niz aktivnosti za zaštitu ove kategorije učesnika u saobraćaju.
 

Agencija za bezbednost saobraćaja je, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom saobraćajne policije, izvršila unapređenje načina prikupljanja podataka o saobraćajnim nezgodama, čime je povećan kvalitet podataka i stvorena je mogućnost za vršenje analize stanja i uočavanje problema u saobraćaju. Na osnovu analize podataka, ova kategorija učesnika u saobraćaju je prepoznata kao jedna od posebno ugroženih i kao jedna od ciljnih grupa, čijem unapređenju bezbednosti treba posvetiti posebnu pažnju.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Saobraćajne nesreće, poljski radovi, traktori, osvetljenje
Ovu vest nije moguće komentarisati.