Čačansku bestrnu pregazile nove sorte

Kupina je u selima podno planine Medvednik, u čijem središtu je mesna zajednica Stave, počela da se gaji polovinom osamdesetih godina prošlog veka. Vremenom su se površine pod ovim voćem širile, tako da danas samo u četiri sela - Suvodanje, Stanina Reka, Bobova, Sitarice - pod kupinom ima oko 100 hektara i gotovo da je svako od 400 domaćinstava ovde gaji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Skoro dve decenije kupina se gaji u domaćinstvu Vlajkovića. Prvu sadnicu „čačanske bestrne" Srboljub je zasadio 1999. godine. Pre deset godina bio je republički rekorder po ostvarenim prinosima. I na ovogodišnjoj, jedanaestoj manifestaciji „Dan kupine" na Stavama nagrađen je za najveći prinos i kvalitet plodova. Sa površine od 70 ari ubere između 11 i 12 tona.

 

„Kako koja godina prolazi tako i cena pada, malo nam na ruku ne ide ni ovo vreme, pa je možda i zbog toga niska cena. Mada, po mom mišljenju, i da je lepše vreme, otkupna cena bi isto bila 20 do 30 dinara. Prošle godine je kupina bila najkvalitetnija za proteklih desetak godina, ali je cena bila do 30 dinara. Da bismo pokrili troškove i bar malo zaradili, otkupna cena kupine bi trebalo da bude 60 evro centi", kaže Srboljub Vlajković iz Stanine Reke.

 

Na 30 ari Mirko Jović, proizvođač iz Sitarica gaji sorte „čačansku bestrnu" i „loh nes". Zadovoljan je sa obe sorte s tim što, kako kaže, „loh nes" daje manje prinose. Zasadi su pod sistemom za navodnjavanje. Prošle godine je bilo potrebno navodnjavati kupinjak, dok ove sezone u zemljištu ima i viška vlage.

„Ova godina je kišna, a cena loša. Uzalud je trud, muka i rad. Ovo ne može dugo da traje jer će doći do uništenja ove proizvodnje. Nema prosperiteta ni napretka.

 

Potrebno je ulagati u zasade da bismo imali dobiti, ali ove godine nemamo ništa, znači ono što smo potrošili ne možemo da naplatimo, a o zaradi teško je i govoriti. Realna cena bi trebala da se kreće od 80 do 100 dinara", kaže Jović i dodaje da je samo tri člana njegove porodice angažovano u berbi jer „sa trenutnom cenom se ne isplati unajmiti berače, a ako bude pala cena, pustićemo da propadne, nećemo je brati uopšte."

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: kupine, nova sorta, poljoprivreda
Ovu vest nije moguće komentarisati.