Priča o bezbednosti u lovu treba da bude istinita lovačka priča!

„Kad sam bio mlađan lovac ja...“ verovatno je omiljena pesma svih lovaca, a u društvu lovaca su uvek omiljene njihove priče, za koje se obično veruje da su malo „izmenjene“ kako bi bile zanimljivije. Ali kada govorimo o bezbednosti u lovu, onda tu nema preterivanja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Trstenički kraj je bogat lovcima, i to više nije hobi, nego način života, pa se deca nekako rađaju predodređena da nastave porodičnu tradiciju i da zajedno sa očevima, dedovima i ponekom mamom idu u lov. Uglavnom se to odnosi na mušku decu, ali ima i devojčica koje su zaljubljene u lov.

„Početak organizovanog lova u Trsteničkoj opštini datira još iz daleke 1898. godine!“

Kad dođe nedelja i kad je vreme lova, onda je to uvek praznik u mnogim selima trsteničke opštine. Ljubav prema lovu je čak tolika da mladići iz ovog kraja koji su odrasli i žive u zemljama zapadne Evrope, pošto se „ferije“ ne poklapaju uvek sa lovnom sezonom, sednu u avion i doputuju da odmere snage sa drugovima, i zadovoljni i punih baterija se ponovo vrate na posao.

Početak organizovanog lova u trsteničkoj opštini datira još iz daleke 1898. godine. Ovo trsteničko lovačko društvo je osnovano kao Udruženje 1978. godine pod imenom Lovačko udruženje „Radoslav Brkić Boža“, a danas je to Lovačko udruženje „Trstenik“, i ono gazduje lovištem „Dubička reka“. Ukupna površina ovog lovišta je 40.366 hektara. 

 

 

Lovačko društvo Trstenik je organizovano u 10 sekcija, 10 lovačkih društava koja su aktivna, imaju svoj Izvršni odbor, i Upravni odbor Udruženja koji samostalno donose sve važne odluke. Ovo društvo je jedno od najvećih u Srbiji i broji oko 1.500 lovaca, ali je i jedno od najstarijih Udruženja lovaca u Srbiji.

Od prvog novembra počinje glavna lovna sezona i pravo uživanje za sve članove, sve lovce. U velikom delu godine oni takođe mogu u lovišta, ali su u zavisnosti od doba godine ograničeni na odstrel samo one divljači koja je dozvoljena u tom periodu.

Bezbednost mora da bude na prvom mestu, pa smo istraživali šta je bezbedan lov.

Lov je i opasan sport pa je važna bezbednost svih građana u danima predviđenim za lov. Važno je sprovesti sve mere bezbednosti pre, za vreme i posle lova. Neophodno je ispoštovati i sve odredbe zakona. 

 

 

 

Pre polaska u lov svaki lovac je dužan da pripremi neophodnu dokumentaciju za sebe, za oružje koje nosi u lov i za psa, ako i njega vodi u lov. Do dolaska na zborno mesto oružje mora biti bezbedno transportovano, odvojeno od municije i treba svim učesnicima u lovu da bude jasno da je to oružje prazno.

Isto tako, nakon završenog lova oružje treba isprazniti, a tokom lova, naravno, pušku treba držati zakočenom.

Svi lovci moraju da budu punoletni, moraju da prođu pripremnu obuku i da polažu lovački ispit i ispit za nošenje oružja.

„Radi svoje bezbednosti je neophodno da svaki lovac nosi prsluk jarkih boja!“

Na svakom zbornom mestu postoji jedan grupovođa koji je produžena ruka zakona i koji odgovara za sve što se tog dana dešava pod njegovom komandom. Uz odgovornost svaki grupoviđa ima i moć da odlučuje o svemu. Ukoliko dođe do neke incidentne situacije, povrede psa ili lovca ili vanrednih vremenskih prilika koje ometaju lov, on može da prekine lov na neko vreme ili za čitav taj lovni dan, ali i da udalji svakog lovca koji se neprimereno ponaša ili je pod uticajem alkohola.

 

 


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Lovstvo, Lov, Trstenik, Lovačka društva, Udruženje lovaca