Rashladna tkanina spas za biljke tokom vrelih dana

Vrelina letnjih dana i zračenje sunca mogu oštetiti plodove na biljkama i mogu dovesti do smanjenog prinosa. Takođe, vreli vetar može oštetiti cvetove i mlade plodove, jer su to osetljiva tkiva na biljkama.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Listovi su tokom leta očvrsli i otporni su na jako sunce, ali ukoliko je izrazito visoka temperatura u kombinaciji sa nedostatkom vlage duže vremena, onda je biljka ili usev u rizičnom stanju. Problem nastaje kod dugotrajnog zagrevanja i jakog izvlačenja vlage iz listova. Ovim se onemogućavaju obavljanja normalnih procesa u celoj biljci, pa se plodovi usled prekomernog zagrevanja mogu deformisati. Mogu nastati ožegotine u obliku velikih fleka ili mrkih pega. Takva oštećenja mogu vremenom postati mesta stvaranja truleži i plodovi mogu biti neupotrebljivi.          

 

 

Zemlja se zagreva usled jakog sunca i ako nije pokrivena biljkama ili malč materijalom, onda se i ona ponaša kao dodatni izvor toplote, jer reflektuje svetlost i toplotu. Naravno da sve ovo utiče na gubitak vlage iz zemlje i iz biljke, a šteti prirastu i prinosu useva. Rešenje bi u mnogim slučajevima moglo biti postavljanje zaštitnih tkanina za prekrivanje biljaka - agrotekstila. Agrotekstil je mikrofiber platno bele boje, nastalo presovanjem sintetičkih vlakana. Ovo mikrofiber platno je dovoljno čvrsto i jako, ali u isto vremo veoma lako.

Debljina agrotekstila se kreće od nekoliko mikrona do svega par milimetara u zavisnosti da li je platno namenski - tanje ili deblje, čime se i težina menja. Širina je takođe standardna.

Okvirne mere zavisno od proizvođača su:

  • Agrotekstil kod koga se težina kreće od 8g do 20g po 1m2 - tanki odnosno LETNJI agrotekstili;
  • Agrotekstil postoji i u debljoj varijanti, čija tezina može ići do 50g po 1m2 - ZIMSKI agrotekstili;
  • Širine agrotekstila na tržištu se razlikuju i mogu biti 2, 4, 6, i 12 metara;
  • Osobine ovakvih agrila su da je materijal propustan, kako za vazduh i vodu, tako i za svetlost.


Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Agrotekstil, Toplota, Povrtarstvo, Oštećenje listova