Pravo leto tokom avgusta - spas za vinograde!

Za vinogradare je ova godina počela izuzetno dobro i sve je ukazivalo na predstojeću izuzetnu berbu. Podsećamo da je region tri Morave jedan od najvećih vinskih regija i da se ovde vinogradi prostiru na 7.530 ha. Od te ukupne količine vinove loze, čak 78% su vinske sorte. Najviše vinograda u ovoj regiji je u Trsteničkom, Župskom i Kruševačkom vinogorju. Prosečne parcele pod vinogradima u jednom gazdinstvu su površine oko 42 ara, a ukupno 18.129 gazdinstava poseduju vinograde.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Treba se osvrnuti na neobične uslove ove zime kada su vladale neprimereno visoke temperature, sa povremenim zahlađenjem, tako da su vinogradi na gotovo svim parcelama spremno ušli u vegetaciju. Klimatske prilike tokom čitavog proleća su bile kao naručene za vinovu lozu koja je odlično ponela rod. Do polovine juna je bila ugrožena samo ona loza koju je pogodio grad, ali onda nas je dočekao jul sa namerom da sve pokvari. Puno kiše, i vlaga u vazduhu i zemljištu izuzetno pogoduju pojavi botritisa, pa zaštitari preporučuju i vanrednu zaštitu od botritisa.

 

U ovom trenutku možemo da konstatujemo da se fenofaze u vinovoj lozi menjaju gotovo svakog dana, ali su uglavnom takve da su uzimajući u obzir i vremenske neprilike tokom čitavog jula meseca, svi vinogradi u potencijalnoj opasnosti od sive truleži. Na parcelama gde nije suzbijana pepelnica, ili nije adekvatno suzbijana pepelnica ovih dana preti velika opasnost od sive truleži, koja će ako se razvije ostaviti velike posledice i sledećoj vegetacionoj sezoni.

U vlažnim godinama kakva nam je ova bar sudeći po dosadašnjim vremenskim prilikama, i pepelnica može znatno uticati ako ne na kvalitet samog čokota onda svakako na kvalitet grožđa i vina.

 

Važno je za dobar kvalitet i grozdova i vina uništavati svu lozu koja je orezana i otpala sa čokota, jer se na njoj najviše patogena zadržava. Za suzbijanje pepelnice je od veće važnosti primeniti pravilnu agrotehniku i obezbediti vinovoj lozi dobru provetrenost nego primeniti hemijske preparate u velikoj meri. Faza zatvaranja grozdova je kritična faza da se patogeni uvuku u grozdove, odnosno zrna. U fazi kada se nakupljaju šećeri u zrnima grozda, u fazi šarka je još jedan kritičan momenat za pepelnicu.

 

Osim opasnosti od pepelnice i sive truleži vinogradari se stalno bore protiv plamenjače, čijem intenziviranju izuzetno pogoduju ove vremenske prilike. Prvi znaci zaraze se vide na licu lista kao specifične uljane pege, koje najavljuju sekundarnu infekciju. Jedan od važnih preduslova da dođe do sekundarne infekcije je da list bude vlažan više od dva sata, a toga je na žalost bilo mnogo tokom ovog meseca, ali ako su listovi vinove loze pre toga bili dovoljno zaštićeni onda ne postoji opasnost.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: Vinogradi, poljoprivredevreda, vinogorje