Sve smo bliži gajenju biljaka kojima nije potrebno đubrivo

Za razvitak biljaka potreban je azot ali i drugi minerali kako bi se biljke razvile. Sa druge strane, iako su đubriva neophodna imaju svoju lošu stranu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Kako bi nastala mineralna đubriva potrebno je dosta energije, biljke ne mogu da ih iskoriste u potpunosti, a ostaci putem podzemnih voda zagađuju okolinu. Postavlja se pitanje da li biljke mogu same da proizvedu hranjive materije koje su im potrebne. Novo istraživanje sa Univerziteta u Vašingtonu je korak u ovom pravcu.

 

Ono što najviše obećava u ovoj oblasti je bakterija koja fiksira azot. Glavni činioc mineralnih đubriva je upravo azot, koji je potreban biljkama kako bi napredovale. Azot se nalazi u atmosferi zemlje, ali biljkama je potrebna "pomoć" kako bi ovu vrstu azota konvertovale u formu kako bi bile u mogućnosti da ga iskoriste. Ovaj proces konverzije naziva se fiksacija azota, a glavni razlog zašto je ovo moguće je jedna vrsta bakterije.

 

U zemljištu postoji veliki broj bakterija koje vrše konverziju kako bi ga biljke iskoristile, a velikom broju biljaka koje se danas gaje potrebna je velika količina azota, a navedene bakterije ne mogu dovoljno brzo da proizvedu potrebnu količinu azota.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: biljke, đubrivo, poljoprivreda
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»