Zašto je srpskim poljoprivrednicima potreban mašinski prsten?

Mašinski prsten predstavlja oblik kooperativne organizacije i saradnje u nabavci i korišćenju poljoprivrednih mašina za poljoprivredne delatnosti između gazdinstava po dogovorenim cenama. To znači da grupa poljoprivrednika ujedini ili zajedničkim sredstvima kupi mašine koje će korisititi na svojim njivama pojedinačno ili uz plaćanje usluga. Na taj način jedan poljoprivrednik smanjuje ulaganja i troškove, a povećava efikasnost i kvalitet svoje poljoprivredne proizvodnje. Mašinski prstenovi su retkost kod nas, a njihova potreba je velika iz više razloga.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Primena poljoprivredne mehanizacije učestvuje u troškovima proizvodnje od 30 do 50 odsto. Troškovi upotrebe su veći jer je kod nas mehanizacija dosta starija u odnosu, na primer, na onu sa evropskih farmi, samo starost traktora u Šumadiji je preko 25 godina. Druga stavka je nedovoljna iskorišćenost. Mnoge mašine koje se efektivno koriste samo par dana u toku godine, stoje, pa usled stajanja mogu nastati mnogi kvarovi koji iziskuju dodatne troškove. Upravo ta nerentabilnost diže cenu proizvodnje u ratarstvu, a često i u drugim granama poljoprivrede.

 

Cilj mašinskog prstena je veća iskorišćenost mašina tokom godine za više korisnika odnosno poljoprivrednika. Poželjno je da njegovi članovi budu poljoprivrednici malih i srednjih gazdinstava, i to – što manja gazdinstva učestvuju to je uspešniji mašinski prsten jer je njihov rad jeftiniji po jedinici površne. Međutim svaki mašinski prsten mora da ima i svog obučenog i stručnog rukovodioca ili menadžera, a da bi zaista i kvalitetno poslovao mora da postoji i dobra organizacija rada, anagažovanost članova ali i definisani pravni odnosi koji se uređuju statutom i cenovnikom mašinskog prstena.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: mašinski prsten, mehanizacija, organizacija rada