Put od hobija do porodičnog biznisa nije lak ali može biti uspešan

Put od hobija, Biljane i Aleksandra Glogovac iz Bogatića kraj Šapca, do ozbiljnog porodičnog biznisa nimalo nije bio lak, ali na sreću uspešan.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 
Sve je krenulo 2001. godine, pre svega iz ljubavi prema cveću, da bi vremenom proširivali posao i tako postali poznati po proizvodnji četinara i ukrasnog šiblja za uređenje dvorišta i vrtova.
 

Pored njih četvoro u porodici imaju još pet stalno zaposlenih radnika.

„Mi smo zadovoljni. S obzirom na krizu u državi, posao ipak ide dobro. Zaposlenima redovno isplaćujemo zarade, porodica živi opušteno što se tiče finansija. Sa druge strane potrebno je veliko odricanje, teško se izdvoji vreme za odmor . U ovom poslu angažovani smo tokom cele godine. I u zimskom periodu ima posla, neophodno je skidati sneg sa biljaka, plastenika. Sezona počinje u februaru sa reznicama i traje sve do snega“, kaže Aleksandar.

Aleksandar kaže da je ova proizvodnja specifična po tome „što je dug period proizvodnje jedne sadnice od ožiljavanja do prodaje. Da bi se odgajila jedna sadnica četinara za prodaju, visine 1 do 1,2 ili 1,5 metara potrebno je da prođe četiri do šest godina“.
 

Sadnice prodaju širom Srbije a kupaca ima i u Bosni i Hercegovini. Za izvoz u druge zemlje u regionu i na područje Evropske unije kažu nemaju potrebne količine. Kaže da je u poslednje dve do tri godine sve više je onih koji žele da urede svoje dvorište i da prostor u kome žive oplemene određenim biljkama.

„Za uređenje dvorišta tokom godine proizvodimo 40 do 50 vrsta zimzelenih biljaka, oko 20 vrsta kalemljenih lišćara, zatim kalemljene jele, borove, tu si perene, lavanda. Najviše odgajamo biljke u saksijama zbog lakšeg primanja, klimatskih uslova ... Na otvorenom je proizvodnja sadnica dok se u plastenicima odgaja oko 45.000 reznica četinara i u dva plastenika su kalmeljeni borovi i japanski javor“, navodi Glogovac.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: rasadnik, bašta, porodični biznis