Kvalitetna obrada zemljišta zavisi od izbora pluga

Čak i za najosnovniju poljoprivrednu radnju kao što je oranje potrebno je određeno znanje, naročito kad je u pitanju izbor plugova. Često veći i masivniji plug ne znači nužno i da je bolji za vaš traktor ili parcelu. U razgovoru sa diplomiranim inženjerom poljoprivrede Markom Veljkovićem otkrili smo šta svaki poljoprivrednik treba da zna pri izboru plugova za obradu zemljišta.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Plugovi se dele na osnovu svojih karakteristika kao što su: vuča, broj putnih tela, namena i drugo. Kad je u pitanju karakteristika vuče, plugovi mogu biti traktorski ili zaprežni, po broju putnih tela; jednobrazdni, dvobrazdni, trobrazdni ili višebrazdni. Na osnovu namene plugovi se dele na standardne, odnosno plugove opšte namene i specijalne. Pored toga, za uspešnu obradu zemlje, poljoprivrednici, kaže Veljković, moraju da znaju koji je radni zahvat i klirens pluga.

„Radni zahvat pluga je površina koju plug izore jednim prohodom i on je najčešće 2x25cm, 2x30cm i 2x35cm kod dvobrazdnih plugova, a to znači da je kod trobrazdnih plugova 3x25, 3x30, 3x35cm. Može biti i veći i manji u zavisnosti od namene pluga. Za plitko oranje i ljuštenje strnjišta koristi se i manji radni zahvat od 2x25cm. Ako je radni zahvat dvobraznog pluga u jednom prohodu 60cm - to znači da svako radno telo ima pojedinačan zahvat od 30cm, kao što je to kod pluga IMT 756.2. Kod trobrazdnog pluga IMT 756.3 radni zahvat je 3x30 = 90 cm”, kaže ovaj inženjer.

 

Klirens, s druge strane, predstavlja rastojanje između vrha raonika i grede pluga, odnosno to je visinski prostor kojim plug može da „proguta“ masu koju zaorava. Plugovi nižih klirensa su više za oranje zemljišta bez biljnih ostataka, dok se kod većeg klirensa plug koristi za uspešno zaoravanje žetvenih ostataka, bez zagušenja pluga prilikom zaoravanja biljne mase.
 

„Pored klirensa, bitno je i rastojanje između radnih glava. Što je rastojanje veće, žetveni ostaci će biti lakše zaorani, sa manjom verovatnoćom da će biljna masa da zaguši plug, a takođe postoji prostor za postavljanje pretplužnjaka.”

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: obrada zemlje, zemljoradnja, poljoprivreda
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»