Mogu li pesticidi zasnovani na pečurkama smeniti hemijske pesticide?

Skorašnja naučna otkrića ukazuju da netoksični gljivični insekticidi mogu da suzbije i preko 200.000 vrsta izuzetno štetnih insekata, bez da utiču na procese korisnih insekata, a pogotovo jednih od najznačajnijih insekata - pčela.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 


 Prirodni insekticidi zasnovani na pečurkama mogu vrlo lako zameniti upotrebu neonikotinoidih insekticida i većinu drugih hemijskih pesticida koji nepovoljno utiču na korisne insekte. Netoksični su za ljude, a ujedno i za oprašivače, ribe, ptice ili bilo koje druge neciljane životinje. Ovo je sjajna vest znajući da je od nedavno među 700 ugroženih vrsta na listu se priključila i pčela na prostoru Amerike, da cela obala zaliva postaje mrtva zona za morski život i da je populacija ptica u Evropi za trećinu umanjena, u odnosu na prethodnih nekoliko decenija.

Postoji samo jedan uslov koji mora još da se ispuni kako bi ovi pesticidi bili pušteni u upotrebu, a to je odobrenje EPA-e. Mikolog Paul Stamets je razvio ovu neobičnu tehnologiju sa pečurkama tako što je “trenirao” pečurke da sporiraju, nakon što bi bile oštećene ili pojedene od strane štetnog insekta. Poznat je po tome što je patentirao uspešno do sada dva insekticida. Jedan 2006. godine namenjen za mrke mrave, vatrene mrave i termite, a drugi namenjen za preko 200.000 drugih štetnih insekata, koristeći upravo ove specijalno razvijene pečurke. Kod većine pečuraka glavna karakteristika je da spore odbijaju insekte, ali pečurke Stamets-a privlače insekte da ih pojedu pre nego što sporiraju, a zatim sporiraju unutar njih i na taj način ih razore, ostavljajući utisak “mumificiranog” insekta.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: pečurke, pesticidi, poljoprivreda