Kako se rešiti leptira kupusara u organskoj bašti

Jun je period kada se u vrtu nalaze rane kupusnjače – kupus, karfiol, kelj ili kelraba. U istom periodu se obavlja rasadjivanje jesenjih – kasnih kupusnjača koje će čekati kasnu jesenju berbu. Gajenje ovih povrtarskih vrsta se odnosi u najvećoj meri na redovno i obilno zalivanje, međurednu obradu ali i na kontrolu štetočina.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

 Problemi u gajenju kupusnjača
Kupusnjače mogu biti oštećene puževima ili pticama koje često oštete mlade biljke. Na meti štetočina nalaze se listovi ali nije retko da bude zahvaćena cela biljka. Takođe krice ili podzemni insekti mogu oštetiti koren i tada biljke brzo stradaju na vrelom suncu. Najčešći problem stvaraju insekti, bilo da su u pitanju kolonije lisnih vaši, druge vrste insekata, ili da su u pitanju gusenice.
 

Kako pepoznati štetu
Jedna od najčešćih štetočina je gusenica leptira kupusara. Ova gusenica je svetlo zelene boje, do plavičasto sive, što joj omogućava savršeno uklapanje sa bojom liske kupusa i time je ona potpuno kamuflirana. Period od trenutka kada se izleže i počne da se hrani, je tri nedelje i tada pravi štetu jedući listove biljke kupusa i to postepeno. Početak je oštećenje koje nastaje obodom lista i vremenom se to oštećenje širi ka dnu liske ili do jakih nerava odnosno rebara. Napredovanje štete koju izazivaju insekti - mlade gusenice leptira kupusara u početku deluje bezazleno, ali kako vreme protiče i gusenice rastu, šteta velikom brzinom napreduje, tako da mlade biljke mogu da ostanu bez lista za dan ili dva.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: kupus, leptir kupusar, poljoprivreda
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»